Jonas Sjöstedt (V) rasar mot ambassadörens möte

Uppdaterad
Publicerad

Uppgiften att Sveriges ambassadör i Peking arrangerat möten kring den fängslade förläggaren Gui Minhai utan att informera UD väcker starka reaktioner.

– En svensk ambassadör har gått en diktaturs ärenden och försökt tysta dottern till en svensk som är politisk fånge i Kina. Det är en oerhörd skandal, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Enligt UD har ambassadören Anna Lindstedt kallats hem och man utreder just nu hennes agerande.

– Mina kontakter på UD bekräftar att det gått till så som dottern Angela Gui beskriver. Det finns bara en slutsats man kan dra och det är avsked, man kan inte företräda Sverige, säger Jonas Sjöstedt (V).

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Han menar att händelserna försämrat den fängslade Gui Minhais möjligheter att bli fri.

– Det finns ingen tid att hymla. Utrikesminister Margot Wallström (S) måste göra klart att det inte går att vara svensk diplomat om man springer diktaturers ärenden. Det rör sig om en person som är fullständigt omdömeslös och jag tror att vi inte på årtionden sett en lika stor skandal inom svensk utrikesförvaltning.

M instämmer i kritiken

Även Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark menar att de uppgifter som framkommit är mycket allvarliga:

– Svenska myndighetsföreträdare ska tillvarata våra medborgares intressen. Inte motarbeta eller försöka begränsa dessa. UD och ytterst utrikesministern har skyldighet att vara tydlig. Alla korten måste upp på bordet offentligt.

SVT har sökt ambassadör Anna Lindstedt utan att lyckas nå henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet