Foto: Maria Sveland om Cissi Wallins anklagelse mot Fredrik Virtanen: ”En akt av civil olydnad”

Hanne Kjöller om metoo: ”Det har varit för stora personliga offer”

Uppdaterad
Publicerad

Den första rättegångsdagen i förtalsmålet mot Cissi Wallin handlade främst om de sex instagraminlägg som åklagaren bedömer utgör grovt förtal mot journalisten Fredrik Virtanen.
Enligt författaren och journalisten Maria Sveland hade inläggen på Instagram en stor betydelse för metoo.
– Cissis publicering var startskottet, säger hon.

– Jag tänker på publiceringen som som en akt av civil olydnad. När man gång på gång på gång är med om den här typen av fall och att det läggs ner och man inte får juridisk rättvisa och upprättelse då kan jag mycket väl förstå att man måste göra något annat, säger Maria Sveland.

Kolumnisten och författaren Hanne Kjöller håller inte helt med. 

– Det är mycket möjligt så att rättssystemet brister och att det finns möjligheter att göra skärpningar här, men det är fortfarande det bästa vi har. För det står mot ett personligt vittnesmål som blir en form av lynchjustis istället, säger hon.

I frågan om huruvida metoo var värt priset är de två debattörerna inte heller eniga.

– Det var absolut värt priset, titta på hur det var innan när personer som Harvey Weinstein förgriper sig på kvinnor i många år, säger Maria Sveland.

– Jag vet faktiskt inte, för jag tycker att det har varit för stora personliga offer, vi har ju till och med ett självmord, säger Hanne Kjöller.

Se mer av debatten i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cissi Wallin

Mer i ämnet