Mariet Ghadimi anser att kunskap om hedersförtryck måste vara en del i utbildningar för dem som arbetar med barn och vuxna. Foto: TT

Mariet Ghadimi om hedersförtryck: ”Samhället har svikit dessa barn”

Uppdaterad
Publicerad

Mariet Ghadimi, som har prisats för sitt arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck av barn och unga, tycker inte att regeringen gör tillräckligt mot hedersförtryck.

– Jag tycker att samhället har svikit dessa barn.

Tillsammans med sina systrar grundande Mariet Ghadimi organisationen Tris – Tjejers rätt i samhället – som arbetar med förebyggande insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Om man ska prata om vad politiker gör, måste man sätta det i relation till vad det innebär för samhället att hedersrelaterat förtryck, våld och grupper som ställer sig bakom hedersförtryck får fritt utrymme i Sverige.

Agenda

Mariet Ghadimi betonar att det behövs en förändring i språket kring hedersrelaterat våld och förtryck.

– Man behöver använda ord för att den som är utsatt förstår att det här handlar om mig, säger hon.

Mariet Ghadimi tilldelades i år Raoul Wallenbergpriset. Foto: Pressbild/Raoul Wallenberg Academy

Bör vara en del av utbildningen

Dessutom anser hon att alla som arbetar med barn och unga måste få kunskap om hedersstrukturer under sin utbildning.

– Det är en så pass allvarlig och viktigt fråga att det måste in i examensordningen.

I höstbudgeten satsar regeringen 100 miljoner kronor nästa år för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. 2019 och 2020 ska ytterligare 57 miljoner kronor satsas om året. Men det räcker inte tycker Mariet Ghadimi.

– Vad kostar det för vårt samhälle att inte göra något? Sverige är inte mentalt rustad för den här frågan, med det menar jag att det finns både en rädsla och en naivitet som gör att allmänheten inte riktigt vågar diskutera den här frågan, säger hon.

Missa inte: Jämställdhetsminister Åsa Regnér frågas ut SVT:s Agenda – söndag 21:15

Agenda om hedersförtryck

I SVT:s Agenda intervjuas jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) och Mariet Ghadimi, verksamhetschef på Tjejers rätt i samhället. Se hela programmet klockan 21.15 på SVT2 eller SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet