Kraftig minskning av antalet vab-ansökningar

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som ansökt om tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab) sjönk kraftigt under början av 2021 jämfört med samma period förra året. Det visar färsk statistik från Försäkringskassan.

Under årets fem första veckor inkom 319 030 ansökningar, en minskning med runt 21 procent från i fjol och med drygt 35 procent jämfört med 2019.

Niklas Löfgren, familjeekonom på Försäkringskassan, ser framförallt en anledning till att antalet vab-ansökningar minskat.

 – Det är en beteendeförändring, säger han och hänvisar till att restriktioner och rutiner under pandemin, som exempelvis att tvätta och hålla avstånd har haft effekt och gjort att andra virusjukdomar, såsom säsongsinfluensan och vinterkräksjukan minskat kraftigt.

– Barn är mindre sjuka i år än tidigare.

Mer 'vobbande' kan ha påverkat 

Niklas Löfgren uppger vidare att i början av pandemin så höll många föräldrar sina barn hemma vid minst symptom, något som kan ha bidragit något till det minskade antalet ansökningar jämfört med 2020.

Även ett ökat 'vobbande', det vill säga att vårdnadshavare är hemma med sjuka barn men ändå jobbar, kan ha spelat in.

– Tyvärr har vi inga siffror på 'vobbandet', men det har säkert ökat. Det skulle kunna ha påverkat, säger Niklas Löfgren.

Mer jämlikt uttag av vab-dagar

En annan förändring som pandemin fört med sig vad gäller föräldraförsäkringen är att uttaget av vab-dagar under fjolåret var mer jämlikt än det brukar vara.

– Vi har sett en liten sådan effekt. När vi behövde vara hemma som mest, under mars, april och maj samt under hösten – då delade man lite mer jämställt på försäkringen, säger Niklas Löfgren.

I vanliga fall brukar kvinnor ta ut runt 60 procent av föräldradagarna och män 40 procent.

– Vi har inte ett helt jämställt nyttjande av försäkringen än, men det är lite mer jämställt än det brukar vara.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.