Smittspridningen ökar och fler på iva – FHM öppnar för nya åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

En fjärde coronavåg slår nu mot den svenska sjukvården. Smittspridningen har tagit fart på nytt, antalet intensivvårdspatienter ökar och Folkhälsomyndigheten öppnar för nya restriktioner.

– Om vi har en fortsatt uppgång i nästa vecka ser vi att vi kan behöva ge besked om ytterligare åtgärder, säger generaldirektören Karin Tegmark Wisell.

Det senaste genomsnittet för antalet nya coronafall per dag, sett till de senaste sju dagarna, är 2 733 – en ökning med 30 procent jämfört med för en vecka sedan.

Utvecklingen börjar nu märkas inom intensivvården. Störst har ökningen av antalet coronapatienter på iva varit de senaste två dagarna, enligt data från Svenska Intensivvårdsregistret.

Flera sjukhus i stabsläge

Sammanlagt vårdas nu 395 personer på slutenvårdsmottagning och 73 på iva-avdelningar runt om i landet. Merparten finns i Stockholm, Västra Götaland och Skåne, men antalet inlagda ökar i de flesta regioner.

Det drastiskt ökande antalet coronapatienter i Region Stockholm, tillsammans med antalet inlagda med säsongsinfluensa samt halkolyckor, gör nu att flera sjukhus gått upp i stabsläge, vilket bland annat innebär att sjukhusets ledning snabbt kan omfördela resurser mellan olika avdelningar.

För en vecka sedan vidtog regeringen nya åtgärder i ett försök att stävja spridningen. Det gällde bland annat rekommendationer om att undvika trängsel och bära munskydd i kollektivtrafiken. Att säga att dessa inte fungerat är ännu för tidigt, anser Karin Tegmark Wisell.

– Vi ser redan nu en effekt på rörligheten i samhället, men eftersom smittspridningen fortsätter uppåt kan det hända att det inte är tillräckligt, säger hon.

I början av nästa vecka ska Folkhälsomyndigheten rapportera till regeringen om pandemiläget. Om utvecklingen inte vänt innan dess planerar myndigheten då att ge besked om åtgärder, enligt Tegmark Wisell.

Följer regeringens plan

Det som kan bli aktuellt är åtgärderna i steg 2 av den plan som regeringen presenterade förra veckan. Där finns bland annat råd om hemmajobb och distansundervisning samt vaccinationsbevis för fler verksamheter.

Det betyder dock inte att samtliga åtgärder måste vidtas på en gång, enligt Tegmark Wisell. Att utvidga systemet med vaccinationsbevis ser myndigheten till exempel som en åtgärd som ska vidtas i sista hand.

– Om det blir aktuellt så är det för att vi ser att det är ett måste för att skydda hälso- och sjukvården. I allra högsta grad vill vi att vaccinationerna ska göras utifrån en egen övertygelse, säger Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.