Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein om kvällens debatt. Foto: SVT

Marmorstein: Tidöpartierna ”bäddar för” att justera klimatmålen

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällens partiledardebatt i SVT Agenda hettade det till mellan Tidöpartierna och oppositionen bland annat kring reduktionsplikten.

– Att det kommer bli svårt för regeringen att nå de nationella klimatmålen med den sänkta reduktionsplikten är uppenbart, säger SVT:s politikkommentator Elisabeth Marmorstein.

Enligt SVT:s politikkommentator Elisabeth Marmorstein tog alla åtta partiledare för sig i debatten, inte minst Centerledaren Muharrem Demirok och socialminister Jakob Forssmed (KD), som hoppade in istället för KD:s  partiledare Ebba Busch. 

– Det var en spänstig debatt, säger Elisabeth Marmorstein.

Klimatkrisen

Reduktionsplikten hindrar klimatmål

Bland annat reduktionsplikten debatterades i klimatsegmentet. Dagens nyhet var att regeringen kommit överens om att reduktionsplikten ska ligga på 6 procent, trots tidigare riksdagsbeslut om 40 procent.

– Att det kommer bli svårt för regeringen att nå de nationella klimatmålen med den sänkta reduktionsplikten är uppenbart, säger Elisabeth Marmorstein.

Enligt Marmorstein antydde statsminister Ulf Kristersson (M) att regeringen “bäddar för” att justera klimatmålen till 2030.

Oppositionen oenig

Marmorstein konstaterar dock att oppositionen däremot inte verkar vara överens om reduktionsplikten. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gav inga besked under debatten hur S vill göra.  

– Jag har svårt att se att Socialdemokraterna kommer att vilja skriva upp reduktionsplikten till den nivån i sin skuggbudget i höst, säger Elisabeth Marmorstein.

Hör Elisabeth Marmorstein berätta i klippet ovan om utmaningarna reduktionsplikten skapar för regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet