Marmorstein svarade på dina frågor om läget i politiken

Publicerad

Snart två månader efter valet är läget kring regeringsbildningen fortsatt helt låst. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på era frågor i en chatt – läs den här nedanför.

SVT rapporterade · Marmorstein svarar

13.59
Hej och välkomna till denna chatt med SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein!
14.00
Elisabeth Marmorstein kommer från klockan 14.30 att svara på era frågor i en direktsändning som ni kan se här ovan och efteråt chatta med er och svara på fler frågor här. Passa gärna på att ställa din fråga redan nu!
14.36
Fråga: Vad är MP:s inställning till samarbete över blockgränserna? Känns mest som man läst om S, C och L?
@Zara - Hej Zara, MP vill gärna ha en regering med dem själva, S, C och L. 
14.25
Hej! Vad ska man tro om allt partierna säger nu, är det klara besked eller taktik? Kommer samtliga L-ledamöter i riksdagen rösta nej till Kristersson t ex?
@Semaa - Hej Semaa, L:s riksdagsgrupp är splittrad kring hur man ska rösta när det gäller Kristersson. Frågan om fri röstning har ännu inte varit uppe men det är ju möjligt att den frågan kommer upp på deras gruppmöte på tisdag. Men om C,L,S,MP och V röstar nej blir ju det 195 mandat så det krävs ju att rätt många röstar emot partilinjen i så fall. 
14.35
Mejlfråga: Hur trolig är det att Ulf Kristersson (M) blir statsminister nästa vecka.
- Inte troligt alls. C och L kommer med all sannolik rösta nej. Då går det inte. I dagsläget säger Annie Lööf att hon kan ändra sig om Kristersson lägger fram ett förslag där SD inte får inflytande, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
14.39
Mejlfråga: Om C och L röstar nej till Kristersson, finns inte chansen att man röstar nej till Annie Lööf om det kommer till en statsministeromröstning om henne?
- Det mesta talar för det. En blågrön regering med Alliansen och MP skulle troligen röstas ner av V, S och SD. Skulle hon bilda en mindre regering med L, C och MP med stöd av S skulle inte heller det räcka. Det troliga är att nästa statsministeromröstning skulle handla om Stefan Löfven, inte Annie Lööf, säger Elisabeth Marmostein.
14.42
Mejlfråga: Om det blir extra val, är det enbart till riksdagen eller även till landsting och kommun?
- Kommuner och landsting är en separat process och hänger inte ihop med det här, säger Marmorstein.
14.43
Tror verkligen Kristersson att omröstningen ska gå hans väg? Vad har ändrats sedan första sonderingen? Känns som att alla partiernas linjer är satta...
@Max - Hej Max, jag tror inte att han tror det. Ingenting har ju ändrats mer än att M och KD inte ville att C skulle sondera för en allians+MP lösning. 
14.45
Mejlfråga: Vad vinner Alliansen på att samarbeta med MP? De får ju ändå inte tillräckligt med mandat för att regera utan stöd av Sverigedemokraterna.
- C och L hoppas på att i ett sådant scenario att Socialdemokraterna skulle släppa fram och i sådana fall även stödja en sådan regering. Men det är inte så jättetroligt för S skulle i detta fall nog vilja driva en tuff oppositionspolitik mot en sådan regering, förklarar Marmorstein.
14.47
Finns det någon chans att Ulf Kristersson tar sitt förnuft till fånga, och bryr sig mer om sin politik och väljarna? Samarbete med KD och SD måste väl stå högre i kurs än att gå tillbaks till den politik majoriteten av svenska folket inte vill ha.
@Elisabeth - Hej Elisabeth, M,KD och SD samlar 154 mandat, det krävs som bekant 175 för en majoritet. Och skulle Kristersson inleda ett regelrätt samarbete med SD kommer C och L garanterat rösta nej till honom.

M-ledaren Ulf Kristersson och S-ledaren Stefan Löfven har båda genomfört omfattande sonderingsrundor utan att den komplicerade frågan om regeringsbildningen har rört sig en millimeter framåt.

Talmannen har föreslagit att riksdagen på onsdag nästa vecka ska hålla en omröstning om Ulf Kristersson (M) som statsminister. Centerpartiet har en nyckelroll där partiledaren Annie Lööf ännu inte givit ett klart besked om partiet kommer att rösta för Kristersson. Annie Lööf kräver först ett besked om hur Moderaterna ser på att ta stöd från Sverigedemokraterna.

SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarar på dina frågor i chatten ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet