Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer från intervjun med Märta Stenevi (MP) i klippet. Foto: SVT

Stenevi: Vi borde kanske ha lämnat regeringen tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Märta Stenevi ångrar att Miljöpartiet inte gjorde mer för att få till havsbaserad vindkraft under åren som partiet satt i regering.

– Vi borde ha tryckt på ännu hårdare, vi borde kanske ha lämnat regeringen tidigare, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att dagens höga elpriser i södra Sverige hade kunnat vara lägre om man byggt ut den havsbaserade vindkraften i snabbare takt.

Reaktorer lades ner

Partiet satt i regering under sju år och under den tiden lades fyra kärnkraftsreaktorer ner. Samtidigt menar energiföretagens forskningsinstitut Energiforsk att de höga energipriserna i södra Sverige hade kunnat vara mycket lägre om kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 fortfarande hade varit i bruk.

När Stenevi får frågor om Miljöpartiet bär ett ansvar för de höga priserna säger hon att partiet borde tryckt på hårdare i diskussionerna för att få fram mer havsbaserad vindkraft snabbare.

”Borde gjort mer”

– Vi borde ha gjort ännu mer för att få fram dem snabbt och inte låtit målkonflikten, till exempel med försvaret, lägga en våt filt över det som nu i stället blir en säkerhetsrisk när vi blir beroende av Ryssland, säger Stenevi och fortsätter:

– Vi borde kanske ha tryckt på ännu hårdare, vi borde kanske ha lämnat regeringen tidigare. Helt klart är att vi hade behövt ha den havsvinden på plats nu.

Se hela 30 minuter med Märta Stenevi här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.