Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Katrin Wissing (MP), partisekreterare, om regeringens förslag som ska möjliggöra att nya kärnkraftsreaktorer byggs. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Oppositionen om kärnkraftsförslaget: ”Symbolpolitik”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen sågar regeringens förslag om att utöka antalet platser där kärnkraftsreaktorer får byggas och ta bort begränsningen för antalet reaktorer i landet.

– Det är pinsamt av regeringen att lägga fram ett sådant här förslag för att visa sig handlingskraftiga. Det hjälper inte hushållen här och nu med elräkningarna, säger Katrin Wissing, partisekreterare för Miljöpartiet.

Regeringens förslag öppnar för att nya kärnkraftsreaktorer ska kunna byggas på andra platser än de tre där det finns idag, Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Dessutom vill man ta bort det sammanlagda taket för tio aktiva reaktorer i landet.

Idag finns sex aktiva reaktorer fördelade på de tre platserna.

Klimatkrisen

– Jag ser det som symbolpolitik från regeringen. Det finns redan möjligheter att bygga fler reaktorer på de här platserna som har bäst förutsättningar där infrastrukturen redan är framdragen. Men även om man byggde nya reaktorer där skulle de ta tio år att få i drift. Om de vill få till ny elproduktion så finns det planer för havsbaserad vindkraft på deras bord, säger Fredrik Olovsson (S), gruppledare i Näringsutskottet.

”Som en repad skiva”

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet pekar på de planer som finns för havsbaserad vindkraft som man menar hade kunnat öka elproduktionen betydligt snabbare.

– Det borde vara deras största prioritering just nu istället för ett omodernt och dyrt energislag. Regeringen är som en repad skiva som hakat upp sig på kärnkraft, säger Katrin Wissing.

Led i arbetet mot noll utsläpp

Förslaget går nu ut på remiss. Regeringen räknar med att lagändringen ska träda i kraft mars 2024. Vid presskonferensen nämnde Ulf Kristersson att bara för att vissa beslut är långsiktiga finns det inget skäl att vänta och att allt man kan göra för att dramatiskt öka elproduktionen kommande år bör göras.

– Vi vill ha en lagstiftning som gör det möjligt att bygga alla typer av reaktorer. Utsläppen ska ned till noll. Att ta bort de facto förbudet mot kärnkraftsreaktorer på nya platser är ett mycket viktigt led i det arbetet, säger klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari.

Vill du hålla koll på klimatet? Anmäl dig här och få de viktigaste nyheterna, analyserna och reportagen om klimatkrisen i din mejlkorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet