Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sänkt bensinskatt – rätt eller fel? Se ett klipp ur debatten mellan Märta Stenevi (MP) och Ebba Busch (KD). Foto: SVT

MP: ”Så länge vi är beroende av Putins olja kommer priserna riskera bli höga”

Uppdaterad
Publicerad

De kraftigt ökade bränslepriserna har gjort avtryck i både plånböcker och politiken. En majoritet i riksdagen, däribland Kristdemokraterna, vill nu sänka skatten på drivmedel ytterligare. Ett förslag som Miljöpartiet är kritiska till.

– Vi ska komma ihåg att så länge vi är beroende av Putins och diktaturers olja kommer priserna alltid riskera att bli höga, säger Märta Stenevi, språkrör i Miljöpartiet i SVT Aktuellt.

Tidigare i mars presenterade regeringen ett stödpaket som innefattar bland annat en tillfälligt sänkt skatt på bensin och diesel från 1 juni till 31 oktober. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi vill istället att stödet fördelas mer brett.

– De prishöjningar vi ser nu på grund av kriget kommer slå mot en rad olika områden, sänkt pris riktat mot bara drivmedel kommer inte hjälpa en ensamstående mamma i förorten som busspendlar till jobbet, säger Märta Stenevi (MP).

Kristdemokraterna hör till de partier som föreslår ytterligare skattesänkningar på drivmedel samt sänkt reduktionsplikt. Partiets ledare Ebba Busch menar att Sveriges nuvarande linje i frågan är ohållbar och riskerar slå sönder både lantbruk och ekonomi.

– Det kommer öka utsläppen något i jämförelse med idag, men vad är vårt klimatvänliga lantbruk värt om det slås ut? säger Ebba Busch (KD).

– Vi måste varaktigt sänka priset på att vara svensk.

”Beroende av Putins olja”

För att sänka bränslepriserna långsiktigt måste Sverige ställa om och bli mindre beroende av rysk gas, menar Märta Stenevi (MP).

– Vi behöver gå in med stöd till jordbruket och hushållen, och det behöver vi göra nu. Men vi ska komma ihåg att så länge vi är beroende av Putins och diktaturers olja kommer priserna alltid riskera att bli höga, säger Märta Stenevi (MP).

Men även Miljöpartiets förslag syftar till att människor ska kunna köpa diesel och bensin, enligt Busch. Hon vill istället se andra lösningar, som att köpa olja från Nordsjön och uppmuntra Tyskland att satsa på den kärnkraft de avvecklade i början av året.

– Ni ser inte åkerinäringen, ni ser inte Sveriges bönder och ni har inget konkret förslag för att möta det, säger Ebba Busch (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer