Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sverigedemokraternas talesperson i miljö- och klimatfrågor Martin Kinnunen och Miljöpartiets språkrör Per Bolund möttes i SVT:s Agenda för att diskutera den gröna skatteväxlingen. Foto: SVT

Martin Kinnunen (SD): ”Gröna skatteväxlingen en bluff”

Uppdaterad
Publicerad

Höjda bensinpriser upprör framför allt de som bor i glesbygden och är beroende av bilen. Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Sverigedemokraternas talesperson i miljö- och klimatfrågor Martin Kinnunen möttes i SVT Agenda för att diskutera den gröna skatteväxlingen.
– Det skulle kunna vara bra om det var en grön skatteväxling, men det är en bluff, säger Kinnunen.

Regeringen och samarbetspartierna har kommit överens om att genomföra en grön skatteväxling på 15 miljarder kronor under mandatperioden. Det innebär att miljöskatterna höjs och skatten på arbete och företagande sänks lika mycket.

Bland annat höjs skatten på bensin med 15 öre och när mer biobränsle ska blandas in i bensinen så höjs priset med ytterligare 10 till 15 öre, vilket ger en total ökning med 25-30 öre.

”Plastpåsar utan miljöpåverkan”

Martin Kinnunen (SD) ger inte mycket för den gröna skatteväxlingen.

– Det är en bluff. Det är plastpåsar vi beskattar utan större miljöpåverkan och kemikalieskatten som gynnar företag i andra länder, säger han i SVT Agenda.

Satsning på svenskt biobränsle

Regeringen vill också göra stora satsningar på att tillverka svenskt biobränsle, något som Per Bolund (MP) ser som ett viktigt steg för att minska Sveriges beroende av olja från till exempel Ryssland och Saudiarabien.

– Vi investerar i stor biobränsleanläggningar i Sverige. Det är en möjlighet som ger jobb och utveckling i hela landet. Sverigedemokraterna vill att vi ska fortsätta importera det bränsle vi behöver och då ge pengar till regimer som skapar osäkerhet i vår omgivning, säger han.

Martin Kinnunen påpekar att Sverige importerar 90 procent av vårt biodrivmedel.

– Det förstår ju alla att det inte är hållbart på lång sikt.

Se hela debatten i söndagens Agenda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer