Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hoppas att det ordnar sig. Att det inte blir några problem att förnya våra papper.” Hör sjuksköterskorna Erheana Nabaysan och Christine Taquiga från Filippinerna som arbetar i Sverige. Foto: Zsolt Czinkoczky/SVT

Filippinsk vårdpersonal riskerar utvisning: ”Jättesorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 100-tal vårdanställda från Filippinerna som arbetat i Sverige i flera år kan utvisas efter nya beslut. Migrationsverket anser att vårdjätten Attendo brutit mot reglerna i projektet med så kallade sjuksköterske-trainees.

– Jag känner mig väldigt ledsen och det känns konstigt att Migrationsverket tillåtit oss att komma hit om vi kom hit på ett bedrägligt sätt, säger sjuksköterskan Erheana Nabaysan som fått utvisningsbeslut.

Drygt 200 personer har kommit till Sverige i Attendos uppmärksammade projekt där sjuksköterskor på Filippinerna studerat svenska och sedan kommit hit för att arbeta. De första kom hit 2016 och många har fått svensk sjuksköterskelegitimation och även permanent uppehållstillstånd.

Nu kan de som ännu har tillfälliga arbetstillstånd utvisas. Enligt Attendo handlar det om cirka hundra personer. Efter en ny bedömning har Migrationsverket börjat avslå förlängningar av tillstånden.

Erheana Nabaysan arbetar på ett äldreboende i Solna och har varit i Sverige i över fyra år. SVT Nyheter träffar henne och tre andra sjuksköterskor som väntar på beslut.  

– Det är jättesorgligt, vi har gjort nytta för det här landet och nu kan de säga att vi måste lämna, säger sjuksköterskan Christine Taquiga.

Migrationsverket: Attendo agerade bedrägligt

Migrationsverket betonar att de anställda inte gjort fel, utan att felet ligger hos Attendo. Myndigheten menar att Attendo gav sken av att det var öppet för alla EU-medborgare att söka till projektet när det i praktiken bara var möjligt för personer på Filippinerna.

– Även om det råder en brist i Sverige så löser vi inte det genom att svenska myndigheter blundar för felaktigheter i ansökningsförfarandet, säger Fredrik Bengtsson, regiondirektör Migrationsverket.

Enligt myndigheten tog det flera år innan man upptäckte att annonseringen bröt mot reglerna och att det är därför man agerar först nu.

Attendo nekar till att ha vilselett

Attendo nekar till att ha agerat bedrägligt och hävdar att även andra skulle kunnat söka sig till projektet på Filippinerna. Bolaget ska nu hjälpa till att överklaga besluten.

– Om det var felformuleringar i annonsen så är det ju bara att beklaga det, säger Linda Bengtsson, presschef Attendo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.