Foto: Emma-Sofia Olsson, TT arkiv

Matematikprofessor: ”Flockimmunitet kan nås redan vid 40 procent”

Uppdaterad
Publicerad

För att skydda samhället mot coronaviruset kan det räcka med en flockimmunitet på drygt 40 procent, inte 60 procent som brukar anses nödvändigt för smittsamma sjukdomar. Det säger  matematikprofessorn Tom Britton som gjort nya beräkningar.

Det finns bara två sätt att få stopp på coronapandemin. Båda syftar till att nå så kallad flockimmunitet. Antingen kan flockimmunitet uppnås via vaccinering av befolkningen, eller genom att viruset sprids kraftigt i samhället så att tillräckligt många utvecklar sin egen immunitet.

För att nå flockimmunitet, och därigenom få stopp på omfattande spridning, brukar man räkna med att ungefär 60 procent av befolkningen måste vara immun.

Coronapandemin

Socialt aktiva smittas mer

– Men de beräkningar som lett fram till den siffran grundar sig på studier där man vaccinerat en befolkning. Då vaccineras alla typer av människor. Man tar inte hänsyn till hur socialt aktiv man är, säger Tom Britton, professor i matematik

– När det gäller coronapandemin tror jag att vi kan uppnå flockimmunitet mycket tidigare än så, kanske redan vid 40-45 procent.

Till grund för siffran 40-45 procent har Tom Britton gjort nya beräkningsmodeller där han även tagit hänsyn till vilka det är som har smittats av covid -19. Förutom gamla och sjuka på äldreboenden har viruset spridits snabbare inom grupper vissa grupper.

Effektivare immunitet

 – Vad som är lite positivt är att de som blir immuna tenderar att vara de som är socialt utåtagerande och de som är extra mottagliga. De som smittas först. När dessa blir immuna lyfts dom s a s bort från gruppen som sprider sjukdomen vidare. Man kan säga immuniteten därför blir mer effektivt utspridd i befolkningen

Den stora frågan blir då NÄR Tom Britton räknar med att vi uppnår flockimmunitet utan vaccin.

– Frågan är om vi vill uppnå det. Det innebär många ytterligare dödsfall i så fall. Jag tror snarare att vi kommer få leva med vissa restriktioner som, i kombination med den immunitet som uppnåtts, gör att större utbrott blir osannolika. Denna strategi bör kombineras med testning och smittspårning för att tidigt bryta nya smittkedjor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet