Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Mats Knutson: Busch vill absolut inte ha uppe abortfrågan i valrörelsen

Uppdaterad
Publicerad

En av frågorna som Kristdemokraterna fått i många år är frågan om abort och framförallt hur olika partiföreträdare ser på den nuvarande abortlagstiftningen.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson menar att frågan är besvärlig för Ebba Busch.

På tisdagskvällen meddelar den i Dalarna profilerade KD-politikern Lennart Sacrédeus att han drar tillbaka sin riksdagskandidatur.

Sacrédeus kritiserades av bland andra partiets distriktsordförande Elin Åhman efter att ett stycke om abort i det flygblad som skickats ut till hushåll i Dalarna väckt uppmärksamhet.

”Mer kan göras i form av stödinsatser och adoptioner för att välkomna det ofödda barnet till livet”, skriver Sacrédeus.

Mats Knutson: Abortfrågan har krånglat till det länge för KD

Under tisdagens utfrågning fick Ebba Busch frågor på ämnet. Partiledningen för Kristdemokraterna vill uppenbart vara säker på att frågan inte ska komma upp i valrörelsen, säger Mats Knutson.

– Det är ingen dålig gissning att partiledningen hade ett finger med i spelet när Sacrédeus gav sitt besked, för abortfrågan har krånglat till det för KD i flera valrörelser, säger han.

Förtydligade: I en tidigare version av texten skrev vi att Sacredéus skrivit att abort var att jämföra med läkarassisterade självmord. I efterhand har det framkommit att de citaten ska läsas som att det handlar om två vitt skilda frågor, abort och dödshjälp.

Hör Mats Knutsons analys av utfrågningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.