Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Mats Knutson: ”Dött lopp mellan regeringsalternativen”

Uppdaterad
Publicerad

Hetsiga debatter om valspurtens viktigaste frågor: energi, skola och skjutningar. Här förklarar SVT:s politiska kommentator Mats Knutson varför energifrågan kan komma att avgöra valet och varför SVT:s slutdebatt är så viktig för partiledarna.

Två dagar innan valet står mycket på spel för samtliga partier. Enligt SVT Novus senaste undersökning leder Magdalena Andersson med 20 000 väljare, och felmarginalen gör inte heller undersökningen helt tillförlitlig, något som gör den sista dagarna helt avgörande.

När partiledarna går in i slutdebatten på SVT, den sista partiledardebatten innan valsöndagen, finns mycket att förlora – och vinna om man frågar Mats Knutson.

Val 2022

– Opinionsundersökningarna visar att det är så små skillnader mellan partierna att det inte går att se vem som egentligen leder, säger han.

– En tredjedel av väljarna bestämmer sig sista veckan och fem procent byter block. Det finns väljare att påverka och de är dessa som partiledarna försöker påverka, fortsätter han.

Energifrågan – valets viktigaste

I slutdebatten drabbar flera av partiledarna samman kring energifrågan. En fråga som Knutson menar har blivit till den enskilt viktigaste frågan i valspurtens slutskede. Att så hetsiga diskussioner utbröt tror han beror på att just denna frågan kan komma att avgöra valet.

– Vi ser hur Ulf Kristersson anklagar regeringen och hur Magdalena Andersson tar en lugnare roll. Man försöker med detta visa hur man har lösningen på krisen, säger han.

Se Mats Knutsons analys av SVT:s slutdebatten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet