Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör debatten mellan Kristersson (M) och Andersson (S). Foto: SVT

Kristersson om EU-genombrottet: ”Påminner om S förhoppningar om invandringspolitiken”

Uppdaterad
Publicerad

Först ut i SVT:s slutdebatt var energipolitiken och elpriserna. Samtliga högerpartier betonade att de är överens om energipolitiken.

– Sverige kan inte lägga vår samlade energipolitik i händerna på andra EU-länder, säger moderatledaren Ulf Kristersson om vad Magdalena Andersson (S) tidigare i dag kallade för ett ”genombrott” på EU-nivå.

Under den allra sista partiledardebatten inför valet nu på söndag var energipolitiken först på agendan. Partierna har olika förslag om hur elpriserna ska hållas ner.

– Vi vill se en överenskommelse inom EU med halverade elräkningar, högkostnadsskydd för svenska företag och hushåll, säger Magdalena Andersson (S). 

Val 2022

S-ledaren beskriver dagens extrainsatta möte med EU:s energiministrar som ett “stort genombrott”.

”Inget med socialdemokratin att göra”

Däremot får hon snabbt mothugg från Moderaternas partiledare Ulf Kristersson:

– Det är jättebra om EU-kommissionen nu tar initiativ och jobbar med frågan. Det har inget med socialdemokratin att göra. 

– Inga förhandlingar har börjat och inga beslut är fattade. Men Sverige kan inte lägga vår samlade energipolitik i händerna på andra EU-länder, säger han.

M-ledaren betonade även att man på hans sida i politiken är eniga om energipolitiken.

Liberalernas ledare Johan Pehrson framhävde ny kärnkraft som lösning:

– Men det tar tid. Det kräver breda insatser. Men då ser vi från Liberalernas sida att det är möjligt att blåsa på rejält för att bygga ut vindkraften där den inte förstör.

L-ledaren nämnde också utbyggnaden av överföringskapacitet för att jämna ut el mellan nord och syd.

”Politiker måste ta ansvar”

Samtidigt öppnade både Magdalena Andersson och Centerpartiets ledare Annie Lööf för en ny energiöverenskommelse. Annie Lööf betonade även vikten för politiker att ta ansvar.

– Nu måste vi sätta oss ner igen. Alla förslag måste ligga på bordet. Jag är beredd att göra upp för näringslivet och hushållen behöver långsiktiga och stabila villkor, säger C-ledaren.

Kristdemokraternas Ebba Busch tar precis som M-ledaren upp kärnkraften och säger att hennes parti vill se tio-tolv nya kärnkraftverk de kommande åren. 

MP:s Märta Stenevi gav snabbt en replik till KD-ledaren och menar att kärnkraften används som en snuttefilt. 

– Samtidigt är vi mitt i en energikris där man säger nej till en ny vindkraftspark, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet