Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Magdalena Andersson: Elpriser i södra Sverige kan halveras

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna kan halveras i södra Sverige, meddelar statsminister Magdalena Andersson på en pressträff efter det extrainsatta mötet med EU:s energiministrar.

– I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser, säger Magdalena Andersson.

Moderaternas klimatpolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin är dock kritisk och anklagar statsministern för att vilseleda svenska folket.

Under fredagen har EU:s energiministrar hållit ett extrainsatt möte i Bryssel för att diskutera vad man kan göra åt de höga elpriserna.

Och på eftermiddagen meddelade statsminister Magdalena Andersson att man nått ett genombrott  som kan leda till sänkta elpriser i hela Europa.

– I södra Sverige kan det handla om halverade elpriser, säger Magdalena Andersson.

”Uppenbart att elmarknaden inte fungerar”

Hon menar att den nuvarande konstruktionen på den europeiska elmarknaden gör att Putin kan styra priserna. Det är anledningen till att den svenska regeringen har drivit på för att minska gasprisernas påverkan på elmarknaden, menar Andersson.

– Det är helt uppenbart att den europeiska elmarknaden inte fungerar. I dag påverkas all el av den ryska gasen, även den som är billig och kommer från förnybar energi, säger hon.

Magdalena Andersson menar att dagens möte i Bryssel visar på en stor enighet i att EU måste agera kraftfullt.

– Det är ett viktigt besked till Europa och till svenska folket. Vi är ett stort steg närmare lägre elräkningar, säger hon.

Hård M-kritik: ”Vilseleder”

Moderaterna är kritiska till regeringens agerande och partiets energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin anklagar Magdalena Andersson för att ljuga. 

– I dag är dagen som Magdalena Andersson fullständigt gick på grund som regeringschef. Hon har kallat till en pressträff för att aktivt vilseleda hela svenska folket två dagar innan ett val, säger Carl-Oskar Bohlin. 

– Det här initiativet från EU är väldigt lovvärt, men i dag har ingenting hänt. Det har inte varit någon förhandling, inte skett något genombrott och absolut inte fattats några beslut.

Boati: Kommer att komma påbud om att spara el

Europas länder är eniga – men formellt har man inte bestämt någonting ännu, konstaterar SVT:s Europakorrespondent David Boati efter det extrainsatta mötet med EU:s energiministrar.

– Alla är överens som att Europa måste spara energi, så det kommer komma något slags påbud om att spara på olika sätt. Man är också eniga om en tillfällig åtgärd där man tar lite av övervinsterna som elbolagen gör på billigare energislag och delar ut  i Robin Hoods anda till behövande företag och hushåll, säger David Boati i Rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.