Mats Knutson: Nu kan regeringen visa handlingskraft i en allvarlig situation

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverige tar nu ytterligare ett steg för att skärpa migrationspolitiken. Regeringen fattar beslut om att införa gränskontroller. Därmed kan statsminister Stefan Löfven återta det politiska initiativet i flyktingkrisen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Beslutet att införa gränskontroller är inte oväntat, frågan är snarare varför det dröjt så länge med tanke på det alarmistiska budskap vi hört från både Migrationsverket och flera av regeringens ministrar den senaste tiden.

Det finns förstås flera förklaringar till att regeringen nu väljer att fatta detta beslut, trots att man tidigare inte sagt att det varit aktuellt.

Sverige inför gränskontroller

Migrationsuppgörelsen i Riksdagen innebar ett första steg, men trots detta har flyktingströmmen inte minskat utan i stället snarare ökat. Ministrar har talat om att gränsen för svenskt flyktingmottagande är nådd och att en systemkollaps hotar. Migrationsverket har redovisat rekordmånga asylsökande samtidigt som boendeplatser saknas.

Polisen varnat

Dessutom har polisen varnat för att man inte har kontroll på en växande grupp människor som tagit sig till Sverige, men som inte har registrerat sig som asylsökande. Samtidigt har den politiska pressen ökat på regeringen genom politiska utspel från inte minst borgerliga partier. Bland annat har både Moderaterna och Kristdemokraterna krävt gränskontroller, ett förslag som också Folkpartiet har sagt sig stödja.

Också Sverigedemokraterna har sedan länge krävt gränskontroller, men det har spelat mindre roll för regeringens beslut.

Ta intiativ

Genom beskedet att gränskontroller nu införs kan regeringen visa handlingskraft i en allvarlig situation. Samtidigt kan Stefan Löfven återta ett politiskt initiativ kring migrationspolitiken. Men beslutet öppnar också för intern kritik i hans eget parti. Att införa gränskontroller är kontroversiellt i dagens socialdemokrati. Frågan är också vilka reaktionerna blir från Miljöpartiet. Partiets statsråd i regeringen har uppenbarligen gett klartecken för gränskontroller, men reaktionerna kan bli starka från resten av partiet, som i princip förespråkar öppna gränser.

Beskedet från regeringen innebär att migrationspolitiken nu fortsätter att skärpas. Tidigare har regeringen och allianspartierna bland annat gjort upp om tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring. Med tillfälliga gränskontroller ska ordning och reda skapas i flyktingmottagandet, är statsministerns budskap. Han hoppas förstås också att det ska leda till att förtroendet för honom själv och regeringens agerande ska stärkas.

Id-krav

Ett annat beslut som fattas av regeringen under torsdagen, men som inte alls fått samma uppmärksamhet, kan få minst lika stor betydelse som gränskontrollerna. Det handlar om att rederierna nu blir skyldiga att kräva id-handlingar av dem som reser med färja till Sverige. Det kan innebära att många av de flyktingar som befinner sig i Tyskland för vidare transport med färja till Sverige inte längre kommer att släppas ombord på färjorna om de saknar id-handling.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet