Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson säger att Elsa Widdings avhopp från Sverigedemokraterna innebär en ”ökad osäkerhet” för statsminister Ulf Kristersson (M). Foto: SVT

Mats Knutson om nya politiska vilden: ”Skapar osäkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Elsa Widding lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde. Det innebär att regeringen eventuellt blir av med ett mandat om Widding röstar emot SD.

– Det var oerhört viktigt för Ulf Kristersson att få det här extra mandatet, säger Mats Knutson, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

Elsa Widdings beslut att lämna partiet och bli politisk vilde skapar inga omedelbara konsekvenser för regeringen, men kan bli bekymmersamt framöver, säger Mats Knutson.

– Det skapar en ökad osäkerhet inför resten av mandatperioden.

Knutson lyfter fram osäkerheten under den förra mandatperioden som en anledning till att det var viktigt för moderatledaren Ulf Kristersson att få just 176 mandat istället för 175.

– Som det har varit tidigare kommer de politiska vildarna allt eftersom under mandatperioden, säger Mats Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.