Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Knutson: Misstroendeprocessen kan spela Erdogan i händerna

Uppdaterad
Publicerad

Att hela högeroppositionen ställer sig bakom misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson (S) har fått statsminister Magdalena Andersson att se rött. 

– Hon vill rädda sin regering men hon är också orolig för att det här kan få en direkt påverkan på den svenska Natoprocessen, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson i Rapport.

Statsminister Magdalena Andersson (S) reagerade starkt på att M, KD och L ger stöd till SD:s misstroendeförklaring mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Nu väntas den politiska vilden Amineh Kakabaveh åter få ett direkt avgörande inflytande i svensk politik.

Förklaringen till Magdalena Anderssons stora ilska är enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson dels att hon vill rädda regeringen, dels att en misstroendeomröstning där Kakabavehs fäller avgörandet kan påverka den svenska Natoprocessen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har hävdat att Sverige är en fristad för terrorister och en av de utpekade har varit riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

– Vi vet att mycket av Turkiets kritik mot Sverige och skälet till att man motsätter sig ett svenskt Natomedlemskap är att man menar vad man kallar kurdiska terrorister har för stort inflytande i svensk politik, säger Mats Knutson. 

– Om justitieministern och hela regeringen nu kan sitta kvar så skulle det bekräfta det som Erdogan har fört fram som anledning till att Sverige inte kan gå med i Nato.

Hör Mats Knutsons analys i klippet ovan.

Fotnot: Efter att analysen spelats in så lämnade Centerpartiet besked om att man inte kommer stödja misstroendeförklaringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.