Mats Knutson: Tror att Stefan Löfven är rätt nervös

Uppdaterad
Publicerad

Isabella Lövins plötsliga avhopp från politiken riskerar att kasta in regeringen i en skakig tillvaro. Det säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.
– Jag tror att Stefan Löfven är rätt nervös för vart det här ska ta vägen.

Miljöpartiets språkrör och vice statsminister Isabella Lövin lämnar politiken. När MP hittat en ersättare kommer hon även att avgå som miljö- och klimatminister.

I ett uttalande till DN anger Isabella Lövin personliga skäl som grund för beslutet och att avhoppet inte ska uppfattas som kritik mot Socialdemokraterna, samarbetspartnern i regeringen.

Men samtidigt har samtalsklimatet mellan de båda regeringspartierna försämrats allt mer under den senaste tiden, enligt Mats Knutson.

– Det är klart att det är en sak som förmodligen också kan spela in här, säger han.

Migrationsfrågan kan ha avgjort

Migrationsfrågan har utåt sett framstått som den svåraste för regeringen att hantera, enligt Knutson. Samarbetspartierna har inte kommit överens om en ny migrationslagstiftning för att ersätta den gamla, mer generösa lagstiftningen. Socialdemokraterna står bakom samtliga av migrationskommitténs hittills 26 presenterade förslag, medan Miljöpartiet endast stöttar tre av förslagen.

– Det är möjligt att hela den här diskussionen om migrationsfrågan också är en delförklaring till att Isabella Lövin väljer att kliva av i dag, men det är bara mina egna spekulationer, säger Mats Knutson.

Det är ännu oklart vem som kommer att efterträda Isabella Lövin. Partiet kommer med all sannolikhet hålla en extra kongress för att utnämna en efterträdare i början på nästa år.

– Om man kan gå så länge ledarlösa tvivlar jag på. Jag tror att man kommer att tvingas kalla till en extrakongress.

”Tror Stefan Löfven är rätt nervös”

Vilken riktning partiet tar med det nya kvinnliga språkröret och vad det innebär för regeringsamarbetet är ännu höljt i dunkel.

– Om det blir ett språkrör som vill fortsätta samarbeta med Socialdemokraterna eller om det blir ett språkrör som vill föra en mer aktivistisk politik från en mer fristående oppositionsroll, säger Mats Knutson och fortsätter: 

– Jag tror att Stefan Löfven är rätt nervös för vart det här ska ta vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.