Nooshi Dadgostar (V) och SVT:s politikkommenttator Mats Knutson Foto: Tomas Oneborg, SvD, TT / SVT

Mats Knutson: ”Med Ulla Anderssons besked är Nooshi Dadgostar självklar huvudkandidat”

Uppdaterad
Publicerad

Ulla Andersson kommer inte att kandidera för Vänsterpartiets partiledarpost. Det berättar hon i en intervju i Aftonbladet. SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson är inte förvånad över beskedet och menar att detta snitslar banan för Nooshi Dadgostar som framtida partiledare.

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT är inte förvånad över Ulla Anderssons besked.

– Ulla Andersson har inte gjort en hemlighet av att hon trivs bäst i andra ledet. Hon gillar inte att stå främst och att hon helst arbetar med att utveckla politiken. Hon har tidigare varit utbränd på grund av stress och vill nu inte ta klivet in i frontlinjen, på grund av detta. Men hade hon sagt ja till att bli vänsterpartiets nya ledare så hade hon säkerligen blivit det – hon har stort stöd, säger Mats Knutson.

– Med all sannolikhet så kommer Nooshi Dadgostar att bli Vänsterpartiets nya partiledare. Hon har pekats ut som favorit och nu får hon också stöd av Ulla Andersson, detta gör att hon går först jämte andra eventuella kandidater, forstätter han.

Mats Knutson menar dock att den här typen av process är svår att förutspå.

– Vi vet ju inte vad som ska hända. Kongressen är inte förrän i maj, saker kan hända som är svåra att förutse, men i och med Ulla Anderssons besked så är Nooshi Dadgostar en självklar kandidat. 

Svårt att efterträda Jonas Sjöstedt

Vad betyder Nooshi Dadgostars kandidatur för partiet?

– För det första så är det svårt att efterträda en populär partiledare som Jonas Sjöstedt, som har så stort förtroende. Den som efterträder riskerar att hamna i en dålig spiral. I vilket fall inledningsvis. Det kommer Nooshi Dadgostar erfara när hon tillträder. 

– Vänsterpartiet har haft en stor fördel, Jonas Sjöstedt är en av dem som väljarna har allra störst förtroende för, det drar ett parti framåt. För en ny ledare som inte har detta, blir det en uppförbacke. De riskerar att backa i opinionen och tappa inflytande, säger Mats Knutson

– Men det är omöjligt att veta vad en byte av partiledare betyder för ett parti långsiktigt, fortsatter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.