Ulla Andersson, Vänsterpartiet Foto: Fredrik Persson, TT

Ulla Andersson kandiderar inte som partiledare för V

Uppdaterad
Publicerad

Ulla Andersson ställer inte upp som ny partiledare i Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt.

–Jag har vägt fram och tillbaka men kommit fram till att jag inte ska kandidera, säger Ulla Andersson till Aftonbladet.

Istället ställer hon sig bakom vice ordförande Nooshi Dadgostars kandidatur.

Ulla Andersson har varit en storfavorit till posten som ny partiledare efter Sjöstedt. De senaste dagarna har hon trots att hon inte gett något besked om vad hon vill nominerats av tre distrikt: Södermanland, Norrbotten och Västmanland.

Men nu säger Ulla Andersson att hon inte är aktuell som kandidat. Istället ger hon sitt stöd till en annan favorit i spekulationerna: vice ordförande Nooshi Dadgostar, den enda som hittills gått och sagt att hon vill ha jobbet.

”Bra nyhet, Nooshi kommer bli en väldigt bra partiordförande om hon väljs. Hon är kunnig, intelligent, skarp och analytisk och dessutom både rolig och trevlig”, skrev Ulla Andersson på Facebook när Dadgostar i går berättade om sin kandidatur.

Oro för hälsa

Ulla Andersson säger att ett skäl till att hon inte kandiderar är att hon trivs för bra i sin nuvarande roll som ekonomisk-politisk talesperson.

– Ekonomisk politik är det jag vill göra. Jag gillar att ta fram välfärds- och jämlikhetsreformer, hålla på med politikutveckling och lägga upp strategier och förhandla, säger hon.

Men hon säger också att hon inte trivs med att stå längst fram i offentligheten, och känner en oro för att det skulle påverka hennes hälsa. Ulla Andersson blev i slutet av 2017 sjukskriven för stress, vilket påverkade både minne, stresstålighet och sömn. Hon säger att hon vill undvika att hamna i en situation där hon kan bli sjuk igen.

– Jag vågar inte riskera det.

Ny partiledare väljs i maj

Vem som blir Vänsterpartiets nästa ledare kommer att beslutas under kongressen i Västerås 21-24 maj.

Rossana Dinamarca har sedan tidigare sagt nej till att kandidera till posten. Även EU-parlamentarikern Malin Björk och partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor Ali Esbati har sagt nej.

SVT Nyheter har sökt Ulla Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.