Mats Löfving: ”Vi vill öppna dörren för diskussion”

Uppdaterad
Publicerad

Biträdande rikspolischef Mats Löfving gästade SVT:s Agenda för att prata om släktbaserade kriminella nätverk.
– Vi vill ha fram en öppen diskussion. De problem vi ser just nu kräver väldigt breda omfattande åtgärder från hela samhället på ett uthålligt sätt, säger han.

Mats Löfving säger att polisen känner ett behov av att öppna dörren för att diskutera problematiken med kriminella släktbaserade nätverk.

– Vi vill ha fram en öppen diskussion. De problem vi ser just nu kräver väldigt breda omfattande åtgärder från hela samhället på ett uthålligt sätt, säger han när han gästar SVT:s Agenda.

När Löfving medverkade i Ekots Lördagsintervju i förra veckan sa han att det finns 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige som har kommit hit i syfte att begå brott. Uttalandet väckte uppmärksamhet och skapade en debatt om etnicitet och brott. I söndagens Agenda säger Löfving att uttalandet baserar sig på uppgifter från en underrättelserapport.

Menar att myndgheter ska se upp

– Där utmynnar det i en slutsats som innebär att vi har ungefär 40 stycken familjer, släkter, klaner med just den här utgångspunkten, att kriminella använder det som en plattform för att begå brott, säger han i programmet.

Löfving menar att släktbaserade kriminella nätverk är systemhotande eftersom de strävar bort från det ordande samhället och vill ge mer makt till exempelvis en släkt. Han pekar också på att kriminella släktnätverk försöker ta sig in i det politiska livet.

– De vill påverka den offentliga makten för sin egen nytta. Det finns skäl att vara vaksam om man är en myndighet, säger Mats Löfving.

Han vill inte svara på om det finns kriminella klanmedlemmar i Sveriges riksdag.

– Jag kommer inte gå närmare in på det. Vi följer det här.

Se hela intervjun med Mats Löfving här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.