Mattias Karlsson (tv) blir Sverigdemokraternas nya talesperson i landbygdspolitska frågor. Foto: Pavel Koubek, TT arkiv

Mattias Karlsson SD:s landsbygdspolitiske talesperson

Uppdaterad
Publicerad

Den långvarige SD-toppen Mattias Karlsson har utsetts till partiets nya talesperson i landsbygdspolitiska frågor. Målet är att göra landsbygden till en avgörande valfråga.

Mattias Karlsson, som vikarierade som partiledare när Jimmie Åkesson blev sjukskriven för utbrändhet efter valet 2014, har suttit i riksdagen sedan 2010.  Inför valet axlar han nu ansvaret för SD:s landsbygdspolitik.

– Det är den viktigaste valrörelsen sedan jag engagerade mig i politiken för 22 år sedan. Det missnöje som finns ute i bygderna är större än vad  jag upplevt på länge, och jag är själv fjärde generationens lantis, säger Mattias Karlsson vid en presskonferens.

Han säger att han omgående ska ge sig ut på resa för att besöka alla Sveriges landskap för att prata med dem som verkar där och ta reda på vilken politik de vill se. Jakt, EU, kulturkrockar och vardagsbrottslighet är några av de frågor Karlsson pekar ut på förhand. Han räknar med att kunna presentera ett politiskt program på området till sommaren.

Chefsideolog

Karlsson omnämns ofta som Sverigedemokraternas chefsideolog och var under fem år också partiets gruppledare i riksdagen innan han lämnade det uppdraget 2019. Sedan dess har han huvudsakligen arbetat med tankesmedjan Oikos, men återtar nu en mer offentlig politisk position inför valet. SD vill utmana både Socialdemokraterna och Centerpartiet när det gäller att locka väljare i bruks- och småorter samt på landsbygden.

-  Får vi ett jämnt val så har möjligheten att flytta väljare från Centerpartiet eller Socialdemokraterna mycket större betydelse på valutgången än om vi skulle ta dem från Moderaterna, säger Mattias Karlsson.

Tidigare har riksdagsledamoten Runar Filper varit Sverigedemokraternas talesperson i landsbygdspolitiska frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.