En helt vanlig man, utan något som helst kriminellt förflutet, användes som språngbräda in i det polisen trodde var en farlig kokainliga. Foto: SVT

Mattias Johansson lurades in i livsfarlig fälla av polisen

Uppdaterad
Publicerad

För att försöka komma åt Jonas Falk, som misstänktes vara ledare för en internationell kokainliga, tog polisen till okonventionella arbetsmetoder. Bland annat användes en helt vanlig svensk man som språngbräda in i det polisen trodde var den farliga ligan. Något som kunde ha kostat honom livet.

Det var genom arbetet som tolk som Mattias Johansson lärde känna Jonas Falk. Att Jonas Falk hade ett kriminellt förflutet, och tidigare hette Oredsson i efternamn hade han ingen aning om.

-  För mig var han bara Jonas Falk. Jag har inte bott i Sverige på länge och hade inte läst något om hans kriminella karriär, berättar Mattias Johansson för SVT när vi besöker honom i Sitges utanför Barcelona.

Operation Playa

Undercoverpolis skickades till Spanien

Mattias Johansson är svensk, men har bott i Spanien en stor del av sitt liv. Där arbetar han med att sälja kopiatorer och hjälpa andra svenskar med tolkning och översättning till spanska.

Svensk polis hade vid den här tiden, kring 2009-2010, skickat ut sitt mest hemliga vapen, undercoverpoliser från SSI, Sektionen för särskilda insatser, till Sitges i Spanien för att försöka komma nära Jonas Falk och infiltrera hans närmaste omgivning.

Bjöd Mattias på lyxiga middagar

Mattias Johansson blev, utan att ha en aning om det, djupt involverad i polisens hemliga arbete. De hemliga svenska agenterna tog kontakt med Mattias Johansson under förevändningen att de ville hyra en lägenhet av honom. En av agenterna kallade sig Carl Berg. Carl Berg bjöd Mattias Johansson och hans familj på lyxiga middagar och krogbesök där drinkar och champagne flödade.

– De bjöd på allt, de lånade till och med ut sin lyxiga bil till mig när de skulle tillbaka till Sverige, berättar Mattias Johansson.

”En kallade sig ryssen”

Men det mest allvarliga, något som hade kunnat sluta illa för Mattias Johanssons del, utspelades på ett hotell i Barcelona. De hemliga agenterna, varav den ena var denne Carl Berg, bjöd in Mattias till hotellet för att presentera honom för några andra.

Det som Mattias Johansson berättar sedan utspelade sig på ett hotellrum på lyxhotellet och är som hämtat ur en spionfilm.

– Jag blev medbjuden till ett hotellrum där en grupp märkliga människor hade samlats. En kallade sig ryssen, en annan såg ut som en traditionell jude med tinninglockar. En av männen plockade plötsligt fram en duk och en uppsättning verktyg. Så frågade han om någon i gruppen på rummet hade något till honom.

Drog fram ett rör

– En av de andra drog då fram ett litet rör som han hade gömt under tröjan. Han hällde ut innehållet i röret på duken. Det var rådiamanter! Sedan vänder männen sig mot mig och säger att de söker något att investera i. Det finns inga limiter, inga gränser alltså, säger de. Det ska vara något med EXTREMT god avkastning.

– Jag fattar ingenting, men inser att de sannolikt syftar på något brottsligt med narkotika, om det ska ge extremt god avkastning.

– Men, jag känner ju ingen som sysslar med något sånt, så jag sa bara nej tack och lyckades ta mig därifrån.

Hoppades att Mattias skulle berätta om Falk 

Långt senare, när de rättsliga processerna kring Operation Playa och Jonas Falk är igång får Mattias Johansson veta att Carl Berg och de andra var hemliga spioner, utsända av svenska polisen. Genom att visa upp diamanterna hoppades agenterna på att Mattias Johansson skulle berätta om dem för Jonas Falk som då var misstänkt för narkotikasmuggling.

– Om jag hade varit den ligaledare som polisen trodde, och om Mattias hade lett poliserna till mig, då hade Mattias blivit mördad, säger Jonas Falk.

Jonas Falk dömdes i Stockholms Tingsrätt till 18 års fängelse men frikändes sedan helt i hovrätten. Bevisningen mot honom höll inte för en fällande dom på någon punkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation Playa

Mer i ämnet