Arkivbild: Polis på plats i samband med ett torgmöte i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Medicin vid NPF-diagnos inte längre hinder för att komma in på polisutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Även personer som medicinerar för till exempel adhd ska kunna antas till polisutbildningen. Det framgår av de nya medicinska kraven för antagningen, rapporterar Polistidningen.  

Från och med hösten 2021 blev det tillåtet för personer med neuropsykiatriska diagnoser, NPF, till exempel adhd, att söka till polisutbildningen. Något som inte varit möjligt tidigare.

Detta efter att Diskrimineringsombudsmannen, DO, slagit fast att det var diskriminerande av Försvarsmakten och Plikt- och Prövningsverket att utesluta personer med NPF-diagnos från mönstringen. Polismyndigheten valde då direkt att ändra sin egen policy.

Varnade

Det har dock varit oklart exakt hur reglerna skulle se ut för dem som behöver mediciner för att hantera sin diagnos.

Bland annat varnade Plikt- och prövningsverket för att det fanns potentiella risker, till exempel vid behov av ”dosjusteringar och utsättningsförsök”, skriver Polistidningen.

Man framhöll dessutom att om personer som medicinerar vid adhd tillåts pröva innebär det att kraven på polissökande i Sverige sänks jämfört med övriga Norden.

Krävs intyg

De nya medicinska kraven som Polismyndigheten publicerade i januari gör dock klart att även de som medicinerar vid NPF har rätt att gå vidare till prövningen och få en individuell bedömning.

För att ett godkännande ska kunna övervägas krävs dock att den sökande via behandling uppnått en ”stabil och god funktionsnivå sedan minst ett år tillbaka”. Den sökande behöver även visa upp ett intyg från en specialistläkare i psykiatri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.