Medier hårda mot kvinnopolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Kön har stor betydelse i mediernas rapportering av politiska skandaler. Det framgår av en kommande doktorsavhandling som under förmiddagen presenterades av statsvetaren Tobias Bromander under den pågående Almedalsveckan.

Enligt studien skiljer sig mediabehandlingen av manliga och kvinnliga politiker som av olika orsaker är inblandade i en skandal. När skandalens huvudperson är kvinna skrivs det dubbelt så många artiklar som när huvudpersonen är en man. Dessutom pågår skandalbevakningen också under längre tid.

Stort nyhetsvärde på kvinnlig skandal

Enligt Tobias Bromander är situationen i stället den motsatta vad gäller den allmäna nyhetsbevakningen. Där figurerar män i högre grad än kvinnor.

-Medierna skriver mer om kvinnor än män då det handlar om skandaler. Här har kvinnor större nyhetsvärde än män. Det är extra intressant, då det visat sig att kvinnor får mindre utrymme vad gäller mer vardaglig nyhetsrapportering.

Enligt studien från Linnéuniversitetet är den behandling de kvinnliga politikerna utsätts för i medierna också mer hårdhänt än den som drabbar de manliga kollegorna.

-I medierna krävs kvinnor på avgång i högre grad än män, och kvinnor tenderar att också avgå i högre grad än män, säger Tobias Bromander.

Medierna har viktigt granskningsuppdrag

I studien analyseras hur man från de stora Stockholmsbaserade morgon- och kvällstidningarnas sida bevakat 92 politiska skandaler mellan åren 1997 och 2010.

På planeringsstadiet finns även en analys av det uppmärksammade mediedrevet mot Håkan Juholt 2011, ett drev som ju ledde till den förre socialdemokratiske ledarens avgång.

Medierna har ett viktigt granskningsuppdrag vad gäller medborgarnas inställning till politik, enligt Tobias Bromander.

-Medierna påverkar människors syn på politik och har ett jätteviktigt granskningsuppdrag. Därför är det viktigt att inte göra skillnad på män och kvinnor i nyhetsbevakningen.

Kvinnor avstår från politiska uppdrag

Att politiska skandaler med kvinnliga huvudpersoner får så stor uppmärksamhet i medierna kan leda till att kvinnor i större utsträckning än  män inte intresserar sig för politik eller väljer att tacka nej till politiska uppdrag, vilket skapar ett problematisk läge, enligt Tobias Bromander.

-Om en grupp missgynnas i media och det i det här fallet får till följd att man som kvinna väljer att inte acceptera ett ansvarsfullt politiskt uppdrag, så är det ett problem.

Enligt Tobias Bromander visar studien tydligt att kön definitivt har betydelse i medierna.

-Kön har betydelse i många sammanhang, och som i alla andra sammanhang i samhället finns det även könsskillnader i mediebevakningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer