Gudrun Schyman Foto: Scanöix

”Kvinnor måste vara dubbelt så duktiga”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en studie är det svårare för kvinnliga än manliga politiker att klara sig igenom en politisk skandal. Resultaten i förvånar inte Gudrun Schyman.

Studien ska presenteras i en kommande avhandling författad av statsvetaren Tobias Bromander. Slutsatsen, att kvinnor behandlas tuffare i medier än män, förvånar inte tidigare partiledaren för vänsterpartiet och styrelseledamot för feministiskt initiativ.

-Jag tycker inte att det är förvånande. Det här är inget nytt för oss som har varit där i praktiken. Det som förvånar mig är att det har funnits folk som inte har sett det här tidigare.

Enligt Gudrun Schyman är mediernas behandling av kvinnliga politiker en spegling av hur samhället i stort ser ut, ett samhälle där det anses självklart att män befinner sig i maktpositioner.

Kvinnor fördöms direkt

-Män och kvinnor har inte samma utgångspunkt. Kvinnor har inte samma självklara position i samhället, vilket gör att de konstant ifrågasätts. Man får helt enkelt konstatera att könsmaktordningen tar sig uttryck även i medierna.

Gudrun Schyman hävdar att talesättet ”kvinnor måste vara dubbelt så duktiga och begå hälften så många misstag” är en bra beskrivning av de kvinnliga politikernas situation.

-Begår en kvinna på en högre position ett fel fördöms hon direkt, medan det ses som självklart att män i maktpostioner kan begå misstag.

Ett demokratiproblem

Enligt Gudrun Schymanl leder mediernas hårdhänta behandling av kvinnliga politiker i förlängningen till ett stort demokratiproblem, då det leder till att kvinnor kan välja att tacka nej till prestigefyllda politiska uppdrag.

-Många kvinnor upplever att det finns en drevjournalistisk som man inte vill utsätta sig för. Och de kvinnor som väljer att ge sig in i politiken måste vara hårdhudade.

Kvinnliga politiker kan också välja att värja för frågor som ses som kvinnosaksfrågor, då man är rädd att kritiseras.

-Man ses som en tjatig kärring om man försöker lyfta feministiska frågor, därför ängar sig kvinnliga politiker ofta åt andra frågor och lyfter inte den här typen av problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.