Den romske musikern Hans Caldaras är kritisk till hur medier rapporterat nyheten om flickan ”Maria” i Grekland och andra påstådda bortrövanden. Foto: Scanpix.

”Brottslig handling att peka ut romer”

Publicerad

Efter flera påstådda historier om bortrövade barn i romska ”läger” går nu den kände romske musikern Hans Caldaras ut med skarp kritik mot hur flera medier behandlat nyheten.

”Ytterligare en ung blond flicka har hittats i ett romskt läger. Men den här gången på Irland.” stod att läsa i Aftonbladet på onsdagen. Att flickan var barn till två föräldrar i ”lägret” uppdagades senare och flickan återlämnades till sina föräldrar. Nyheten om att hon hittats toppade nyhetssajter i flera länder. Att det var ett misstag och att hon återlämnades fick inte alls samma rubrikutrymme i samma medier.

Separerades på grund av hårfärg

Hans Caldaras är i en intervju med Expo kritisk till hur många medier utan kritik publicerar vad som ofta strax därefter visar sig vara ”antagna” uppgifter.

Mysteriet Maria

– Man har fokuserat på etniciteten hos personerna, säger Hans Caldaras, artist och tidigare föreståndare för Romskt kulturcentrum i Stockholm till SVT.

– Romer har i alla tider varit utsatta för den här typen av myter och fördomar. Jag är orolig för att den yngre generationen återigen ska tro att romer är benägna att stjäla barn. När man rapporterar på detta sätt håller man liv i de fördomarna.

Påstods ha ”tvingats dansa”

Både Expressen och Aftonbladet refererar till den video på ”Maria” som släppts och som visar hur hon dansar på en liten scen tillsammans med en kvinna. Aftonbladet sätter bildtexten: ”Maria kan blivit tvungen att dansa – för att tjäna pengar”.

– Jag tror inte att de tjänar pengar på att ett barn dansar, säger Hans Caldaras. Vem betalar för det? Jag tror att man tar liknelsen för att en del romer en gång i tiden livnärt sig på att låta tama björnar dansa.

Expressen skriver också att ”Maria” bodde bland droger och vapen.

Tveksamma formuleringar

Flera svenska och utländska medier spekulerade vilt kring flickan ”Marias” historia dygnet efter att nyheten blivit känd. I SVT:s egen rapportering från dagen efter att bilden på ”Maria” i Grekland släpptes kan man läsa meningar som ”Flickan utnyttjades för att tigga på gatorna”– trots att det är oklart om det fanns något stöd för den uppgiften.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT Nyheter, finner anledning att vara självkritisk efter rapporteringen.

– Romer är en oerhört utsatt grupp, det har vi sett mycket tydligt inte minst de senaste veckorna. Det innebär att vi inom medierna måste vara mycket noggranna i urvalet vad vi publicerar och inte publicerar. Inom SVT måste vi också hela tiden rannsaka oss så att vi inte faller i fällan och gör ogenomtänkta publiceringar.

Hans Caldaras frågar sig om inte nyhetsrapporteringen i sin helhet till och med skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

– Jag tycker att medierna har gjort en brottslig handling genom att peka ut romer, säger Hans Caldaras. Man begår en brottslig handling eftersom att man spär på fördomarna och den antipatiska hållningen mot romer som innebär ännu mer diskriminering och utanförskap. Det är en massa oskyldiga människor som får bära skuld för det här. Det är anstiftan till antiziganism, anser jag.

Stress inte tillräcklig förklaring

Människors fördomar är ofta djupt rotade och kan få ett extra kraftigt genomslag i rubriksättning och nyhetsvinkling under stress.

– Men många ämnen hanteras under stress, säger Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg som på fredagen publicerade en självkritisk text kring hur medier hanterat nyheten om flickan ”Maria” där han varnar för stereotyp rapportering i ämnen som berör romer.

– Som exempel skulle man aldrig låta antisemitiska uppgifter passera. Men när det gäller romer har vi egentligen aldrig gjort upp, vi diskuterar inte detta på samma sätt. Vi måste lära oss känna igen de här myterna och fördomarna, säger Anders Lindberg.

”Propaganda mot romer”

Den som djupdyker i rapporteringen om ”Maria” och romer under den senaste veckan i europeiska medier kan hitta mängder av exempel på ogenomtänkt rapportering. Ett så enkelt exempel som ordvalet ”läger” är i sig inte okomplicerat. Varför kallas det automatiskt för ”läger” när det handlar om romer? En bild på huset där flickan ska ha bott visar att huset är just ett hus, inte ett ”läger”. Varför använder då samtliga medier ordet?

– Jag tycker hela flödet i medierna har en överton som är tveksam, säger Anders Lindberg till SVT. Den grekiska medievärlden och uppgifter från den grekiska polisen är inte helt okomplicerade. Vi vet ju att Gyllene gryning är starka och att det finns en fruktansvärd propaganda mot romer i Grekland. Sedan återrapporterar medier över hela Europa vad som kommer ut därifrån fast vi egentligen inte vet vad som hänt.

”Vi har skött oss bra”

Aftonbladets tf ansvariga utgivare Lena Mellin tycker att kritiken mot tidningen från Hans Caldaras är obefogad.

– Jag tycker vi har skött oss ganska bra, det är en gripande historia där det finns något ouppklarat, och vi har skött rapporteringen på ett balanserat sätt, säger Lena Mellin till SVT Nyheter.

Lena Mellin menar också att kritiken mot Aftonbladets rapportering så vitt hon vet enbart kommer från Hans Caldaras. Aftonbladets självkritiska ledartext säger hon att hon inte läst.

SVT har försökt nå Expressens ansvarige utgivare utan att få svar.

Expo har också gjort en uppföljande intervju med Lena Mellin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mysteriet Maria

Mer i ämnet