Samtal med familjer om hedersvåld misslyckas

Publicerad

Våld- och hederskultur är ofta ett svårlöst problem. Under tre års tid har man i ett projekt försökt att samtala med både barn och föräldrar. Men inte i en enda av de 21 familjer som varit med har man lyckats överbrygga åsiktsskillnaderna.

Det finns många ungdomar i Sverige som slits mellan två kulturer och utsätts för hedersförtryck. En del av dem söker hjälp hos Linnamottagningen i Stockholm som är specialiserad på att hjälpa unga utsatta för just den här problematiken. Men att behöva vända sin familj ryggen kan vara svårt.

– Vi såg hur många som led och saknade sin familj när de till exempel flyttade till skyddat boende och var tvungna att bryta med familjen. Då föddes idén till det här projektet, säger Azam Qurai som är projektledare.

I dag har resultatet av projektet presenterats på en stor konferens om hedersrelaterat våld i Stockholm.

Under tre års tid gjordes upprepade försök av både män och kvinnor från Linnamottagningen att föra samtal i 21 olika familjer för att försöka skapa förståelse hos föräldrarna vilket förtryck barnen utsätts för. Men inte i ett enda fall hjälpte försöken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer