Evakuerade från Wuhan möts på fransk mark av vårdpersonal i skyddskläder. Foto: TT

Medpassagare inte smittade av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Ingen av 20 personer som testats för misstänkta symptom efter evakueringen från Wuhan till Frankrike bär på coronaviruset, enligt franska myndigheter.

Tolv svenskar evakuerades på söndagen från Wuhan på ett plan med mer än 250 personer ombord. Vid landning visade 36 personer på misstänkta symptom för coronaviruset. 20 av dem fick stanna kvar för observation, men testerna visade av ingen av dem bar på smittan, rapporterar Reuters och franska BFM TV. De kommer nu att tillbringa två veckor i karantän på ett center i södra Frankrike.

De övriga 16 personer som visade symptom fick resa vidare till sina hemländer. Om de skulle visa sig bära på coronaviruset kommer de berörda länderna att rapportera fallen till WHO. 

Ändrar inte Sveriges hantering

Men för Sveriges hantering av de evakuerade svenskarna spelar det liten roll om deras medpassagerare bar på smitta eller inte, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– De hanteras som om de har varit utsatta för smitta och om det skedde på plats eller på resan hem spelar marginell roll. Det går inte att ha mer kontroll än vi har, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Inga svenskar visade symptom

De tolv svenskar som evakuerades från Wuhan befinner sig nu i frivillig karantän i en handfull svenska regioner.  Ingen av dem var smittade av coronaviruset när de lämnade Kina, enligt Folkhälsomyndigheten.

Antalet smittade var på måndagen uppe i 17 383 och antalet döda 362, enligt den senaste statistiken från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet