Medvind krävs om elbilen ska nå torpet

Publicerad

Meteorologen Helen Tronstad har en dröm. En dröm om att inte själv bidra till att försämra klimatet. Hon vill göra allt som går för att värna om miljön.    

I hennes sörmländska torp har hon minimerat klimatpåverkan genom att bland annat investera i solpaneler. Nu skulle hon helst också vilja köra dit med en helt utsläppsfri bil.


-Det här med koldioxidutsläppen från utsläppen från bensin och dieselbilar vill jag komma ifrån. Jag vill ha en bil utan avgasrör,  säger Helen Tronstad.

För att testa om det är möjligt lånar hon en fulladdad elbil där man på displayen kan man se bilens räckvidd. Helen tittar bekymersamt på räckvidden och konstaterar att hennes torp ligger precis på gränsen av hur långt den går att köra och Jonas Borglund, Teknikens Världs bilexpert,  säger att det är ytterst tveksamt om hon kan komma ända fram.

-Det gäller att ha medvind och inget extra på som drar el. Krasst räknat så tar det en timme per mil att ladda så det gäller att ha gott om tid om man ska köra långt, säger Jonas Borglund.


Elbilarna är dyra. Den bil som Helen Tronstad lånar kostar 370.000 kronor och hittills har det bara sålts ett fåtal till privatpersoner. Men det kommer kanske att bli lättare att snabbladda dom. Både en hamburgerkedja och ett bensinbolag planerar en stor utbyggnad längs de stora vägarna.    


-Ja då kanske det skulle kunna vara något,  om det blir som när man tankar bensin, säger Helen Tronstad. 


Så – kom Helen hela vägen fram till torpet? Tyvärr gick inte det att ta reda på vid testtillfället eftersom testet också skulle resultera i ett inslag till Rapport  – och för att få det klart i tid så kunde testpatrullen inte riskera att behöva stanna och ladda bilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Leva klimatsmart

Mer i ämnet