SVT:s meteorolog Helen Tronstad i sin jordkällare. Foto: SVT

”Var rädd att det var gammal kunskap”

Uppdaterad
Publicerad

När SVT:s meteorolog Helen Tronstad frågade om hjälp med sin jordkällare kom läsare och tittare till undsättning – mejlen rasade in.

Nu ska Helen ta med sig tipsen till torpet och försöka få fart på jordkällaren.

Läsaren Lennarth skriver att han själv haft problem med översvämning i sin jordkällare på landet. Efter att ha sugit upp det värsta ställde han bland annat in en avfuktare.

Leva klimatsmart

Sedan har Lennart har ett till tips. Man kan pensla trä med citronsyralösning för att slippa mögel.

– Jättebra, det ska jag testa! Jag hade faktiskt tänkt ta ner trähyllorna men nu kanske jag slipper det, säger Helen. 

Bättre ventilaton

Flera läsare tipsar om att det behövs bättre ventilation. Lone skriver i ett mejl att problemet kanske kan vara att väggarna är målade med tät målarfärg som gör det svårt för luft att tränga igenom.

Även Olov tipsar om bättre ventilation, och tipsar dessutom om att tex morötter håller sig bättre om man förvarar dem i sand. Läsarna Kjell och Louis tipsar också om bättre ventilation.

– Jag visste att det måste göras något åt ventilationen. Och väggarna är kalkade så det kan inte vara målarfärg, säger Helen.

– Så för det första ska jag vädra ur rejält. Jag har redan haft någon där som kollat på dräneringen. Men allt engagemang har gjort att det blir roligare att fortsätta. Vi får se vad mer jag kan göra åt ventilationen, fortsätter hon.

Utlovas uppföljning

Läsaren Rolf tipsar om att under hans barndom hade de samma mögelproblem. Det löste de med att ställa ut en färsk enbärsbuske som sög åt sig fukten.

– Det var verkligen många spännande tips som kom in. Jag var rädd att det här med jordkällare var gammal kunskap som inte fanns längre. Jag lovar att det kommer ett uppföljande reportage om jag får ordning på källaren, säger Helen.     

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leva klimatsmart

Mer i ämnet