Mer än 3 000 anmälningar om barnfridsbrott – på bara fem månader

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett knappt halvår med den nya lagen om barnfridsbrott har 3 389 polisanmälningar gjorts, 195 åtal väckts och ett 60-tal domar fallit. Det visar en sammanställning som SVT har gjort.

– Det här visar att vi uppmärksammar detta och straffar den som gjort sig skyldig till brott mot barn, säger Britt Björneke, domare på Södertörns tingsrätt i Stockholm.

Den nya lagen som kom den 1 juli 2021 har gjort det brottsligt att låta barn bevittna våld inom familjen. Det innebär att en förälder eller annan närstående som slår den andra föräldern inför barnet gör sig skyldig till både misshandel och barnfridsbrott.

– Barn som bevittnat brott har bytt skepnad kan man säga: från vittne till brottsoffer, eller som vi kallar det målsägande, säger Eva-Maria Persson, överåklagare vid utvecklingscentrum väst.

”Helt revolutionerande”

Lagen har inte bara förändrat barnets rättsliga status till brottsoffer och möjliggjort för barnet att erhålla skadestånd. Nu kan polis och åklagare också förhöra barn utan först be om föräldrarnas godkännande.

– Det är för oss helt revolutionerande. Redan första veckan i juli kunde åklagaren väcka åtal efter att flera gånger tidigare behövt lägga ner, tack vare att ett syskonpar lämnat vittnesmål, säger Sofia Myrén, polisinspektör och barnförhörsledare i Göteborg.

Fler anmälningar än väntat

Antalet polisanmälningar som hittills inkommit är långt fler än vad man väntat sig. Från juli till november har sammanlagt 3 389 anmälningar gjorts sett över hela landet.

– I utredningen som lagstiftningen bygger på beräknade man ungefär 4 000 anmälningar per år. Om utvecklingen är matematiskt linjär skulle det leda till 7 – 8 000 ärenden på ett år, säger Eva-Maria Persson.

Fängelsestraff

Den första domen i ett barnfridsmål föll redan den 29 juli innan lagen ens funnits en månad. Sedan dess har det tillkommit ett sextiotal domar varav ett fyrtiotal med fängelse som påföljd. Att det så ofta är fängelsestraff i de här domarna beror på den juridiska konstruktionen. Barnfridsbrottet bygger på att det finns ett så kallat grundbrott, till exempel misshandel eller olaga hot i och med att barnet bevittnar detta uppstår barnfridsbrottet. Det är därför alltid minst två brott som ligger till grund för domarna.

Barnfridsbrott

Lagen trädde i kraft 1 juli 2021. Barnet blir målsägande med rätt till skadestånd och kan vittna utan föräldrarnas godkännande.

Barnfridsbrottet bygger på att ett grundbrott, misshandel, olaga hot eller sexualbrott som barnet sett eller hört kan styrkas. Även ett spädbarn kan vara målsägande

Straffet är samhällstjänst, skyddstillsyn och fängelse upp till två år För grovt brott, fängelse i nio månader till fyra år

Antal, juli -november 2021

anmälningar: 3389

åtal: 195

domar: 60

fängelse: 34

samhällstjänst: 6

skyddtillsyn: 7

dagsböter: 2

villkorlig dom: 2

friande:8

avskrivet: 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.