Nytt förslag till budget betyder mer pengar till primärvård – och mindre till specialistvård. Foto: SVT

Mer pengar till primärvården – mindre till specialistvården

Uppdaterad
Publicerad

I och med att det nya styret av Region Västernorrland står klart, har ändringar gjorts i den tidigare föreslagna budgeten. Under måndagen klubbade regionstyrelsen igenom en rejäl höjning till primärvården de kommande tre åren.

Jämfört med det förra förslaget till budget som lades fram för några veckor sedan, ändras prioriteringarna mellan primärvård och specialistvård. 

Under 2019 ska primärvården tillföras 30 miljoner, samtidigt får specialistvården 15 miljoner mindre. Mellanskillnaden på 15 miljoner kronor tas från oförutsedda utgifter. Av den totala summan går 18 miljoner till de regiondrivna hälsocentralerna, resten går till de hälsocentraler som drivs privat.

Val 2018 Västernorrland

Omfördelas

2020 satsas 60 miljoner på primärvården och 2021 90 miljoner. Samtidigt får specialvården 30 miljoner mindre 2020 och slutligen 45 miljoner mindre 2021. Även där omfördelas mellanskillnaden från oförutsedda utgifter.

– Vi hade gärna satsat mer på primärvården men budgeten ska också vara i balans och vi mäktar inte med mer än så här idag, säger regionstyrelsens vice ordförande Jan-Olov Häggström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västernorrland

Mer i ämnet