Mer regn att vänta när klimatet förändras

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna innebär större press på kommunerna när skyfallen förväntas dra in över Örebro län. Länsstyrelsen jobbar för fullt med att förbereda sig inför väderförhållandena.

I och med den globala uppvärmningen kommer klimatet att förändras, så även i Örebro. Framförallt är fler kraftiga skyfall att vänta, men också fler heta sommardagar.

– Sättet som regnet kommer på har redan börjat förändrats, och det ser vi på skyfallen, bekräftar Mattias Sterner, klimatanpassningssamordnare Länsstyrelsen Örebro.

Val 2018 Örebro

”Börjar ta det på stor allvar”

Sedan 2009 jobbar Länsstyrelsen i Örebro med att hjälpa länet att anpassa sig till ett förändrat klimat. Framförallt i Hallsberg, Kumla och Örebro handlar det om risk för översvämning. I Karlskoga och Degerfors är risken för ras och skred stor.

– Man börjar ta det här med klimatförändringar och anpassning till ett förändrat klimat på stort allvar. Det tycker vi är väldigt positivt.

Siffrorna visar på hur regnmängden har förändrats sedan 1900-talets början. Foto: SVT

Regnar mer nu än förr

Enligt siffrorna som SVT Nyheter Örebro har tagit fram via SMHI så ser vi att det regnar i snitt mer nu än förr. Det innebär att kommunerna kommer att behöva att klara av ta hand om skyfallen.

– Efter erfarenheterna i Hallsberg 2015 så håller vi på med olika utredningar för att dels ta reda på hur krishanteringen kan bli bättre när det översvämmar i samhället, hur vi kan bli effektivare på att stänga av områden vid översvämningar. Men också hur vi kan planera för att minimera skadorna när det kommer stora vattenmängder, säger Mattias Sterner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet