Angela Merkel under presskonferensen i Berlin. Foto: TT

Merkel: Fart på ekonomin ska stoppa extremister

Uppdaterad
Publicerad

Angela Merkel kommenterade i dag gårdagens EU-val under en presskonferens. Och enligt den tyska förbundskanslern är ekonomiska reformer och tillväxt ledorden för att bemöta EU-skeptikerna.

Till skillnad från andra tyska politiker dröjde Angela Merkel med att kommentera EU-valet tills hon i dag haft ett möte med övriga i ledningen för kristdemokraterna CDU. Vid en presskonferens i Berlin fick hon därefter frågor kring det ökade väljarstödet för EU-kritiska och extrema partier i flera länder i Europa.

Avreglering och sänkta kostnader

Enligt den tyska förbundskanslern ska de EU-kritiska och extrema partierna bemötas med ekonomiska reformer och tillväxt inom EU, särskilt i Frankrikes fall.

Minitoppmöte i Harpsund

— Svaret är att vi efter en hårdhänt krisbekämpning måste satsa mer på tillväxt i ekonomin, genom fortsatta reformer och ökad konkurrenskraft.

Det är kodord för att effektiviteten i näringslivet ska öka och produktionskostnader sänkas. Det handlar också om mer avreglering och om att tjänsteföretag ska kunna verka i olika länder. Angela Merkel tänker sig däremot inte nya, stora investeringsprogram inom EU.

Försiktig om ordförandeposten

Bland de 28 regeringschefer som nu ska föreslå en ny ordförande i EU-kommissionen i Bryssel är Angela Merkel är den viktigaste. Hon uttrycker sig försiktigt, och säger inte som andra politiker i Tyskland att det måste bli någon av de kandidater som de europeiska partigrupperna nominerat.

– CDU har Jean-Claude Juncker som vår kandidat. Men det är inte jag som bestämmer, det är nu förhandlingarna börjar med parlamentet och övriga regeringar.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har öppet uttalat sig mot den förre premiärministern i Luxemburg och sagt att Juncker vill ge EU för mycket makt.

Andra frågor på Harpsund

Vid presskonferensen i Berlin i dag frågade SVT om detta blir en diskussionsfråga vid den träff som Fredrik Reinfeldt bjudit in till på Harpsund den 9-10 juni. Då ska Angela Merkel, David Cameron och Nederländernas Mark Rutte träffas med Reinfeldt som värd. Men enligt Angela Merkel ska mötet ägnas åt andra frågor.

– Vi har andra tillfällen att diskutera EU:s personfrågor, jag hoppas mer på samtal hur vi ska får fart på ekonomin, minska byråkratin, öka konkurrenskraften.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minitoppmöte i Harpsund

Mer i ämnet