ANALYS: Mest besviken i dag är nog Nyamko Sabuni

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mest besviken på SVT/Novus väljarbarometer i dag är nog Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Trots beskedet i regeringsfrågan för snart två veckor sedan syns inga tecken på en uppgång i opinionen för Liberalerna. Det i sig riskerar att förvärra Sabunis problem.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Läget är fortsatt stabilt i den svenska väljaropinionen. I SVT/Novus väljarbarometer syns inga statistiskt säkra rörelser mellan partierna.

Särskilt dystert är detta förstås för Liberalerna, som för snart ett par veckor sedan satte ner foten i regeringsfrågan. Genom att tydligt förespråka en borgerlig regering är Liberalernas tanke att locka tillbaka de väljare som flytt och därmed klara sig kvar i riksdagen efter nästa val.

Men de liberaler som hoppats på en snabb vändning i opinionen efter beskedet i regeringsfrågan lär inte vara nöjda idag. Partiet hamnar på 2,9 procent (-0,4), alltså klart under riksdagsspärren.

Intern splittring kan försvåra

Det är dock för tidigt att dra några säkra slutsatser av beskedet i regeringsfrågan. Opinionseffekter kan dröja ibland. Så länge Liberalernas budgetsamarbete med regeringen pågår lär det också bli svårt att framstå som ett oppositionsparti som går till val på att avsätta samma regering.

Att vinna trovärdighet för en ny linje kan också försvåras genom den interna splittringen. Även om ett beslut har fattats om att stödja en moderatledd regering efter nästa val så verkar inte kritikerna ha gett upp. I stället lovar de att på nytt försöka blåsa strid i frågan vid höstens landsmöte.

Allt detta skapar osäkerhet kring partiets position i frågan, vilket i sig kan försvåra för partiet att vinna nya väljare.

Samtidigt riskerar uteblivna opinionsframgångar att försvaga Nyamko Sabunis ställning och dessutom stärka hennes kritiker, som anser att beskedet i regeringsfrågan är ett stort misstag. De menar att risken är stor att partiet nu stöter bort de väljare som trots allt finns kvar, utan att för den skull locka tillbaka dem som tidigare har flytt.

Måste få opinionsframgångar

Nyamko Sabuni är alltså i desperat behov av opinionsframgångar. Det skulle stärka hennes position som partiledare och kanske också få tyst på kritikerna internt.

I övrigt bekräftar SVT/Novus väljarbarometer styrkeförhållandena i svensk politik.

Socialdemokraterna får 27,6 procent (+0,6) och är Sveriges klart största parti. Partiet leder nu över Moderaterna med fem procentenheter.

Socialdemokraterna tycks alltså öka något i opinionen. Det kan bero på att allt fler svenskar börjar se slutet på pandemin, vilket kan gynna de politiskt ansvariga. Å andra sidan kan detta vara en kortsiktig effekt, som snabbt blir överspelad när pandemin är över och regeringens krishantering nagelfars på allvar.

M tappar till SD

Moderaterna landar på 22,6 procent (-1,4) och därmed tycks partiets uppåtgående trend vara bruten. Partiet tappar framför allt till Sverigedemokraterna, som samtidigt verkar öka något till 18,7 % (+0,8). En tänkbar förklaring till detta kan vara att partiet åter hamnat i fokus för den politiska debatten och pekats ut som en maktfaktor i en eventuell kommande borgerlig regering.

Det är framför allt statsminister Stefan Löfven (S) som vid flera tillfällen har angripit Sverigedemokraterna och dess eventuella roll för en borgerlig regeringsbildning. Det kan ha gynnat Sverigedemokraterna och missgynnat Moderaterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.