Det märks ingen ljusning i opinionen för krisande Liberalerna, som får 2,9 procent i april månads undersökning. Foto: SVT/TT

Ingen ljusning i opinionen för Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas beslut att arbeta för en borgerlig regering har än så länge inte gett partiet någon skjuts i opinionen, enligt SVT/Novus senaste partisympatiundersökning.

Det är små rörelser mellan partierna just nu och ingen förändring i SVT/Novus väljarundersökning för april månad är statistiskt säkerställd. Det märks ingen ljusning i opinionen för krisande Liberalerna, som får 2,9 procent i undersökningen.

– Liberalerna är statistiskt säkerställt under fyra procent och de tappar faktiskt lite jämfört med förra månaden. Så deras vägvalsskifte att stötta oppositionen har inte gynnat dem än så länge, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Undersökningen har genomförts under perioden 1 mars – 4 april, alltså både före och efter Liberalernas beslut 28 mars om att partiet ska verka för en borgerlig statsminister, även om det skulle kräva Sverigedemokraternas stöd.

De andra två partierna som ligger nära fyraprocentsspärren, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, ligger strax ovanför spärren i mätningen. Miljöpartiet får 4,5 procents stöd, och Kristdemokraterna 4,2 procent. 

Moderaternas uppgång bryts

Socialdemokraterna stärker sin position som största parti, samtidigt som Moderaternas uppgång bryts. Moderaterna förlorar främst väljare till Sverigedemokraterna, men partiet behåller sin position som andra största parti. 

– Moderaterna tappar för första gången på två månader. Vi ser för närvarande att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går upp. Så det blir en liten maktförskjutning på oppositionssidan, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Det är 4 984 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post.

Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.

Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som svarat 52 procent av det totala antalet tillfrågade som var 9 594 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.