Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Värmebölja väntas i helgen, men kan det bli den hetaste helgen i år?

Meteorologen om värmeböljan: ”Det blir hett och torrt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ovanligt kalla juli blir det badväder igen. I helgen blir det nämligen riktigt hett när ett högtryck drar in över Sverige. Och frågan är om inte den högsta temperaturen i år kommer att bli fastslagen på många platser runt om i landet.
– Det kommer bli upp mot drygt 30 grader. Räkna med att det blir hett och torrt, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.

I år uppmättes högsta temperaturen i juni, och det var Skellefteå som stod för den bedriften med 34 grader. Sedan kom ovanligt kalla juli.

Men nu vänder det igen och värmeböljan, likt den i juni, kommer tillbaka – i alla fall i några dagar. Temperaturen kan nämligen visa upp mot drygt 30 grader på visa håll i landet, och det blir speciellt varmt i Skåne och Blekinge.

Högsta temperaturen i år?

– Vi brukar kalla det för högsommarvärme när det är över 25 grader. Räkna med att det blir hett och torrt. Och frågan är om det kan bli den högsta temperaturen i år, säger Pererik Åberg, meteorolog på SVT.

Högsta temperaturen någonsin mätt i augusti ligger på 36,9 grader och när det uppmättes var det år 1975. Men att temperaturen skulle stegra så högt i helgen är inte sannolikt.  

–  Inte den här gången. Det behövs rätt speciella förhållanden för att det ska bli så höga temperaturer. Jag tror inte att vi kommer bräcka augustirekordet i helgen. Men det kanske kommer senare under månaden, det vet jag inte.

Värmevågen väntas ebba ut under söndagen och början på nästa vecka i större delen av landet. Men norröver ser temperaturbytet ut att bli desto mer abrupt, med ett tapp till omkring 20 grader på måndagen.

Kan bli varmt i september också

Vi är inne i sommarens sista månad. Frågan många ställer sig nu: är det här sista högsommarvärmen för i år? 

– Det är svårt att säga något om det. Dels har vi bara kommit en liten bit in i augusti, det är ju rätt många dagar kvar. Dessutom är det inte helt ovanligt att det blir varmt i september också, säger Åberg och tillägger.

– Jag kan inte direkt jätteklart säga att det, ja, det är är sista högsommarvären. Utan jag skulle säga att det finns en chans att värmen kan komma tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer