Anna Hirvonen Falk (MP) hade hellre sett ett helhetsförslag som majoriteten kunnat ställa sig bakom. Foto: Ali Lorestani/TT

Migrationskommittén kommer inte presentera helhetslösning

Uppdaterad
Publicerad

Migrationskommittén kommer inte att kunna presentera något helhetsförslag för en ny migrationspolitik, uppger flera ledamöter i kommittén för TT. Meningarna går isär för mycket mellan partierna.

Det som läggs fram i mitten av augusti blir i stället ett ”minimalistiskt förslag”, enligt Moderaterna.

Det innebär att kommittén lägger fram förslag bara på de punkter där regeringen beställt förslag.

– Förslagen kommer inte innehålla några volymmål, inga förslag om fotboja, husarrest eller kvalifciering in i välfärden, utan om familjeåterförening, humanitär skyddsgrund och rättssäkerhet, säger Annika Hirvonen Falk, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, till SVT.

Enligt henne så har förhandlingarna mellan S och M tagit för lång tid. Nu har kommitténs tid runnit ut.

– Det hade varit bättre om vi förhandlat fram en human flyktingpolitik som en majoritet kunnat stå bakom, men vi hinner helt enkelt inte innan deadline. Men jag är väldigt glad och lättad att förslagen inte har sin utgångspunkt i Moderaternas politik.

”Blir en smal produkt”

Annika Hirvonen Falk bedömer att vart och ett av de åtta riksdagspartierna kommer att ha egna skrivningar om nästan varje förslag. Hon tror, säger hon till TT, att det kommer att bli hårda förhandlingar i höst i regeringen och mellan partierna.

Miljöpartiet anser att flera av de förslag som sannolikt kommer att finnas med i betänkandet blir för stränga för MP.

Maria Malmer Stenergard, Moderaternas ordförande i Socialförsäkringsutskottet, säger att många av de viktigaste punkterna i den nya migrationsuppgörelsen nu går om intet:

– Det kommer att bli en mycket, mycket smal produkt där de stora frågorna har skalats bort på grund av att Socialdemokraterna har valt att vidga Miljöpartiet. Det blev en tumme som inte svarar mot våra stora problem.

Rikard Larsson (S), ledamot av migrationskommittén, är optimistisk och tror att arbetet i kommittén kommer resultera i en ny migrationspolitik, även om han medger att det blocköverskridande samarbetet är ett misslyckande:

-Det är ett misslyckande att vi inte kunde få en bredare uppgörelsen om helheten. Men det här innebär ändå att vi kan få fram ett betänkande där det finns majoritet bakom samtliga punkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer