Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en extremt svår situation” – Hör migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i Aktuellt. Foto: SVT

Malmer Stenergard (M) om splittringen bland Tidöpartierna kring anmälningsplikten

Uppdaterad
Publicerad

Åsikterna i Tidösamarbetet om anmälningsplikten går isär. Frågan om det ska göras undantag för personal i skolan och vården splittrar partierna. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vill inte svara på om Moderaterna vill se några undantag. 

– Jag kommer inte att föregripa de resultat som utredaren ska komma fram till, säger hon i Aktuellt.

Tidöpartierna har gått vidare med förslaget om anmälningsplikt av personer som saknar tillstånd att vara i Sverige och frågan ska nu utredas. Trots det gemensamma beskedet på torsdagen pågår en intern debatt mellan företrädare för Tidöpartierna om vilka som bör undantas från amälningsplikten.

Enligt Liberalerna gör Barnkonventionen att det inte kan bli en anmälningsplikt inom skolan, medan SD menar att Barnkonventionen inte alls utgör något hinder.

Migrationsminister Malmer Stenergard (M) vill i Aktuellt inte svara på var Moderaterna står i frågan om undantag och hänvisar till att hon vill ge utredaren arbetsro.

– Jag tänker inte peka ut var det kan bli undantag, om det blir sådana, eller där regeln ska gälla.

Har fått hård kritik

Utredningen kommer att se över om myndigheter och kommuner ska vara skyldiga att rapportera till polisen och Migrationsverket när de kommer i kontakt med personer som inte har rätt att vistas i Sverige.

Kommuner, regioner och fackförbund har redan kritiserat förslaget och många kritiker har pekat på risken att anmälningsplikten leder till ett angiverisamhälle. 

– Jag vänder mig mot den beskrivningen, det handlar inte om enskilda som ska ange grannar eller medmänniskor. Det handlar om att offentliganställda i sin tjänst ska hjälpas åt att dra åt samma håll och säkerställa att de beslut som domstolar och myndigheter fattat efter grundlig undersökning verkställs, säger Malmer Stenergard. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.