Morgan Johansson (S): ”Vi ska inte tillbaka till situationen 2015”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsminister Morgan Johansson och M-ledaren Ulf Kristersson är överens: Turkiets beslut att öpnna gränserna mot EU får inte leda till en upprepning av flyktingkrisen 2015.

”Regeringen följer den här utvecklingen noga. Vi ska inte tillbaka till den situation vi hade 2015”, skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett sms till SVT Nyheter.

Sedan i fredags gör Turkiets gränsbevakning ingenting för att hålla kvar flyktingar och migranter i landet, vilket har fått tusentals personer att bege sig mot Grekland och Bulgarien.

I Turkiet befinner sig omkring 3,6 miljoner människor som flytt kriget i Syrien. Och efter den syriska regimens offensiv i Idlibprovinsen har ytterligare en miljon människor drivits på flykt, de flesta mot den turkiska gränsen.

Johansson: Liten risk för ny kris

Migrationsministern bedömer dock att risken för en ny flyktingkris likt år 2015 är låg.

”Situationen i EU och Sverige ser annorlunda ut. Sverige har en annan lagstiftning och det är svårare för människor att ta sig genom Europa i dag”, skriver Morgan Johansson.

”Vid många gränsövergångar i Europa finns det nu gränskontroller och även Sverige har sedan 2015 inre gränskontroller”, skriver han.

Regeringen följer utvecklingen i Turkiet noga, meddelar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Kristersson: Viktigast att hålla gränsen

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att det viktigaste nu är att hålla EU:s yttre gräns.

– Det allra viktigaste är att gränskontrollen fungerar. Om gränsen öppnas kommer vi att ha väldigt många människor som tar sig norrut i Europa och det är inte lösningen på det här problemet, säger han till SVT Nyheter.

EU-kommissionen och EU:s gränskontrollmyndighet behöver stötta Grekland och Bulgarien i arbetet, säger Kristersson.

Om flyktingavtalet mellan EU och Turkiet fortfarande gäller är oklart, säger han,

– Det kommer att krävas samtal med Turkiet men de samtalen kan inte äga rum med öppen gräns, säger Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.