De flesta ukrainska flyktingarna tar sig till närliggande länder som Polen, Ungern och Rumänien. Antalet asylsökande i Sverige har hittills varit relativt litet. Foto: TT/AFP

Migrationsverket: ”Inga negativa asylbeslut”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket väljer att tillfälligt stoppa utvisningar och avslagsbeslut gällande svensk asyl för ukrainska medborgare.

– Med bakgrund av den alvarliga situationen har vi tillfälligt valt att inte fatta några negativa beslut i asylärenden, säger Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

Tiotusentals människor befinner sig just nu på flykt från kriget i Ukraina. De flesta försöker ta sig till närliggande länder som Polen, Ungern och Rumänien. Antalet ukrainska medborgare som sökt asyl i Sverige den senaste veckan har ökat jämfört med tidigare veckor, men är förhållandevis liten.

– Vi vet att det är väldigt många personer som behöver lämna sina hem i Ukraina men hittills har påverkan på Sverige varit liten, säger Guna Graufelds, tillförordnad presschef på Migrationsverket.

Utvisningsstopp

Migrationsverket har infört ett tillfälligt verkställighetsstopp samt beslutsstopp gällande asylsökande från Ukraina. Det innebär att man för tillfället stoppar utvisningar och även processer kring avslagsbeslut tills man vet mer om situation i landet. Beslut om beviljad asyl kan fortsatt tas.

– Med bakgrund av den alvarliga situationen i Ukraina har vi tillfälligt valt att inte fatta några negativa beslut i asylärenden, säger Guna Graufelds.

Vanlig asylprocess

Processen för ukrainska medborgare som söker asyl i Sverige ser i nuläget ut som vanligt, det finns inget specialspår för de som flytt kriget. De asylsökande hamnar i asylsystemet och blir erbjuden boendeplats av Migrationsverket. Det finns också en möjlighet att bo hos släkt och bekanta.

Ukraina har förbjudit män i åldrarna 18-60 år att lämna landet. Majoriteten som flyr är därför kvinnor och barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.