Migrationsverket: Minskat behov av akutboenden

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av akuta boendeplatser för flyktingar från Ukraina har minskat, enligt Migrationsverket. Enligt en ny prognos från myndigheten behövs bara hälften av platserna som man först räknade med.

Antalet så kallade evakueringsplatser – på exempelvis campingplatser eller i skolor – för ukrainska flyktingar som kommer till Sverige är just nu tillräckligt. Migrationsverket har därför skrivit ner sin prognos för hur många av de kommunala platserna som behövs.

”En stor eloge till alla som snabbt har ställt upp och tagit fram boendeplatser”, säger Magnus Önnestig, avdelningschef vid Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt Migrationsverket har cirka 4 500 kommunala så kallade evakueringsplatser gjorts tillgängliga hittills.

Platser inaktiveras

Verket har från början räknat med ett behov på totalt 12 000 platser. Men tack vare bland annat att upphandlingen av platser fallit väl ut ligger den nya prognosen på hälften av det, 6 000 platser.

”Vi kommer även fortsatt att behöva kommunernas evakueringsplatser för att täcka människors omedelbara behov av tak över huvudet, men alltså i lägre omfattning än vi bedömde tidigare. Det ska betonas att bedömningen kan ändras utifrån hur antalet skyddssökande utvecklas”, säger Magnus Önnestig.

Migrationsverket informerade på tisdagen landets kommuner om det minskade behovet. Det innebär att flera kommuner nu inaktiverar sina platser och att flyktingar får flytta till andra orter.

Flyktingar får flytta

Exempelvis har ett 40-tal flyktingar flyttat från Halmstad till Migrationsverkets boende i Skara, uppger kommunen. Cirka 60 personer kommer att flyttas från ett evakueringsboende i Jönköping till någon av Migrationsverkets anläggningar.

”Nu har vi fått direktiv att inaktivera de boenden som vi tagit fram. Jönköpings län är inte prioriterat just nu av Migrationsverket. Samtidigt vet vi inte hur kriget i Ukraina utvecklas och vilka konsekvenser det får längre fram. Vi kommer fortsatt att ha en god beredskap i kommunen”, säger Stefan Österström, socialdirektör i Jönköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Fakta: Olika boendeformer

Migrationsverket har just nu tillgång till knappt 20 000 boendeplatser för skyddssökande. Planen är att antalet ska vara uppe i 70 000 till juni.

Boendeplatserna är uppdelade på fyra olika boendeformer:

Bostad vid ankomst: Bostad för en kortare tid i samband med att Migrationsverket registrerar en persons ansökan om skydd. Kan handla exempelvis om en anläggning i närheten av ett av Migrationsverkets kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Bostad under utredningstiden: Bostäder till dem som behöver boende efter det att ansökan registrerats. I första hand bostad där de skyddssökande har möjlighet att laga sin egen mat. Kan handla om lägenheter eller större fastigheter där människor bor i kollektiv.

Upphandlade bostäder. Migrationsverket kan upphandla tillfälliga bostäder om boendena som verket hyr inte räcker till. Även i dessa fall är målet att de sökande ska kunna laga sin egen mat, i andra hand upphandlas boenden där leverantören ordnar mat.

Tillfälliga platser vid extraordinära situationer: Om bostadsbehovet är större än vad som går att lösa på andra sätt kan kommunernas tillfälliga boendeplatser, så kallade evakueringsplatser, behövas. Det handlar om enklare boenden på exempelvis campingplatser, i skolor eller gymnastiksalar.

Källa: Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.