Moderaterna: ”Folk kommer kunna stanna utan skyddsskäl”

Uppdaterad
Publicerad

I sommar så ska den tillfälliga migrationslagen från 2015 ersättas av en ny lag som regeringen just nu förbereder.

Men riksdagen är långt ifrån överens – i söndagens Agenda rasar Maria Malmer Stenergard (M) mot det nya förslaget om att vidga grunderna för humanitära skyddsskäl.

– Jag är väldigt bekymrad över signalen det sänder ut, nämligen att man förr eller senare får stanna trots att man saknar skyddsskäl, säger Malmer Stenergard.

De borgerliga partierna, S och SD har varit tydliga med att de vill se en stramare asyl- och anhöriginvandring än vad Sverige hade innan den tillfälliga lagen. V, MP och C vill däremot se en generösare flyktingpolitik.

I ett tillägg i lagförslaget så föreslås nu att de humanitära skyddsskälen ska breddas – bland annat så vill man att personer som redan har bott i Sverige länge och som har rotat sig i landet ska få stanna.

Men förslaget välkomnas inte av Moderaterna som menar att detta kommer att leda till en kraftig ökning av asylinvandringen.

M: ”Skickar fel signaler”

– Jag är orolig för signalen den här lagen skulle skicka ut. Det skickar en signal om att Sverige är det landet man får stanna i, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitikiska talesperson, i söndagens Agenda.

Mikael Ribbenvik, generaldirektör på Migrationsverket, tror också att generösare skyddsgrunder skulle kunna ge upphov till att fler söker sig till Sverige.

– Vi håller fortfarande på att analysera delen om utvidgad humanitär skyddsgrund, så jag väntar med att kommentera det. Men de humanitära skälen som har funnits länge i svensk rätt har alltid varit väldigt snäva. Och av det jag har förstått hittills så skulle de vidgas ganska kraftigt i jämförelse med tidigare, säger Ribbenvik.

De ensamkommande som har fått stanna på grund av gymnasielagen, skulle de kunna omfattas?

– Det skulle kunna vara så om man landar i de här skrivningarna. Om man bestämmer att lång vistelse i landet ska räknas som grund, ja.

S: ”Moderaterna överdriver”

Men justitieminister Morgan Johansson (S) försäkrar både Moderaterna och alla andra som oroar sig för att förslaget skulle innebära en kraftig ökning av asylinvandringen att det inte finns någon risk för det.

– Vi har sett att det kan uppkomma orimliga effekter med det nuvarande systemet. Att någon som har varit här i åtta år och och har rotat sig med jobb och vänner, ska han utvisas sen om det blir fred i hans hemland? Det här förslaget innebär i sin helhet att vi går över till tillfälliga uppehållstillstånd, och för de som ska stanna gäller att man ska ha grundläggande kunskaper i svenska, kan försörja sig och inte har begått brott, säger Johansson.

Röda korset:  ”Kan försvåra integrationen”

Men lagförslaget som det ser ut idag kritiseras även från andra håll, bland annat så menar Röda korset att lagen riskerar att bli inhuman.

– Det införs nya krav för att få permanenta uppehållstillstånd, tillexempel språk och samhällskunskap. Det försvårar nästan integration och etablering i samhället. Familjeåterföreningsbitarna blir orimligt svåra vad gäller försörjning och bostad, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare på Röda korset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.