I mitten av juli stoppade Migrationsverket alla utvisningar till Afghanistan med anledning av det försämrade säkerhetsläget i landet. Foto: Ludvig Thunman/TT

Sveriges utvisningsstopp till Afghanistan ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets tillfälliga stopp för avvisningar till Afghanistan ifrågasätts nu av flera av Sveriges närmaste allierade i EU. I ett brev till svenske EU-kommissionären Ylva Johansson kräver sex länder att avvisningar av afghaner från EU fortsätter trots oroligheterna i landet.

– Att stoppa återsändandet skickar fel signal och kommer troligen motivera fler afghanska medborgare att lämna sitt hem för att resa till EU, skriver ministrar från Tyskland, Nederländerna, Danmark, Österrike, Belgien och Grekland.

Utan att specifikt nämna Sveriges beslut i brevet uttrycker länderna sin oro för att antalet afghaner som tar sig till EU åter ska stiga.

Talibanernas maktövertagande

Gick Afghanistans flyktingministerium till mötes

Tysklands beslut att öppna sina gränser för asylsökande som framförallt flydde Syrien under migrationskrisen hösten 2015 kom att tolkas av många som en signal att dörrarna till Europa var öppna för de som ville komma. Sedan dess har 570 000 afghaner sökt asyl i EU. Under förra året var det den näst största gruppen av asylsökande i unionen, 44 000 personer. Ungefär hälften fick positivt beslut på sina asylansökningar, visar statistik från EU:s asylmyndighet.

I juli fick EU-länderna information från Afghanistans flyktingministerium att landet ensidigt pausar avtalet man har med EU om att ta emot de afghanska medborgare som avvisas från Europa under tre månader. Ministrarna från de sex länderna som undertecknad brevet menar att avtalet inte går att ensidigt pausa och vill att Ylva Johansson och hennes grekiske kollega i EU-kommissionen Margaritis Schinas nu agerar.   

– Därför uppmanar vi er och ert team i kommissionen att intensifiera samtalen med den afghanska regeringen om hur återsändanden kan och kommer att fortsätta de närmsta månaderna, skriver de sex ministrarna vidare.

SVT Nyheter har sökt kommissionär Ylva Johansson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet