Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”För lite och motvilligt”, säger Ulf Kristersson (M) om åtgärderna mot gängkriminalitet. ”Det har aldrig gjorts så mycket som nu”, säger Mikael Damberg (S) Foto: SVT Morgonstudion

Mikael Damberg och Ulf Kristersson debatterar om gängkriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringens förslag om skärpta straff för innehav och smuggling av illegala vapen och explosiva varor. Mikael Damberg (S) och Ulf Kristersson (M) möttes i Morgonstudion för att debattera om gängkriminalitet.
– Det är uppenbart att ni lever kvar i en tid där man ska, om inte gulla med buset, så hela tiden gå försiktigt fram, säger Ulf Kristersson.

Under de senaste veckorna har det bland annat rapporterats om hur kriminella har satt upp vägspärrar i nordöstra Göteborg, och efter en lugnare period i samband med coronapandemin har flera dödsskjutningar inträffat i Stockholm under den senaste tiden.

I dagens Morgonstudion möttes Mikael Damberg (S) och Ulf Kristersson (M) för att debattera frågan om gängkriminalitet.

Mikael Damberg och Ulf Kristersson är överens om att situationen kring gängkriminaliteten är allvarlig.

Ulf Kristersson tycker dock att det görs för lite för att stoppa gängkriminaliteten, och att det går för långsamt.

”Görs motvilligt”

– Jag är inte emot det lilla regeringen gör. Min poäng är att det de gör görs motvilligt och för att riksdagen, ofta för flera år sedan, har tvingat regeringen till det, säger Ulf Kristersson (M).

– Det är uppenbart att ni lever kvar i en tid där man ska, om inte gulla med buset, så hela tiden gå försiktigt fram. Medan de flyttar fram sina positioner och begår mer och mer bestialiska brott, säger Ulf Kristersson i sin kritik mot regeringen.

Mikael Damberg håller inte med om att regeringen går för försiktigt fram.

”Är allvarligt”

– Jag blir inte imponerad av det här höga tonläget och att man säger att ingenting görs när det aldrig har gjorts mer i Sverige på det här området än nu, svarar Mikael Damberg.

– Jag välkomnar att Moderaterna har några förslag som vi inte driver, men i grunden har vi samma agenda att trycka tillbaka gängen och ge polisen nya befogenheter. Där vi skiljer oss åt mer, och där jag tycker att det är problematiskt, är det förebyggande arbetet. När er budget gick igenom bara för något år sedan, då drog ni bort de pengar som skulle gå just till de segregerade bostadsområdena. Det är allvarligt, säger Mikael Damberg som svar på Ulf Kristerssons kritik.

Se hela debatten i Morgonstudion här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer