– Att det går så långt att man upprättar vägspärrar är något nytt och en uppgradering av problemet, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg. Foto: Aktuellt

Polischefen om vägspärrarna: ”Provocerande”

Uppdaterad
Publicerad

Att gäng sätter upp vägspärrar är ett nytt fenomen och en uppgradering av problematiken med parallella samhällsstrukturer. Det menar Storgöteborgs polischef Erik Nord, som uppger att polisen har utökat sin bevakning i de drabbade stadsdelarna.

– Det är oerhört provocerande och skapar en stor otrygghet för dem som bor i områdena, säger han i Aktuellt.

De senaste veckorna har rapporter kommit om att lokala gäng har satt upp egna vägspärrar i bostadsområden i Göteborg och kontrollerat både fordon och personer i bilarna när de åkt in. Bland annat ska de ha lyst in i bilar med ficklampor.

Nu uppger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, att den polisiära närvaron har stärkts och att ett flertal insatser har gjorts.

gängkriminalitet

– Vi är på det direkt. Så fort vi får in uppgifter om det åker vi till platsen och gör ingripanden mot personerna, säger han i Aktuellt.

Maskerade och beväpnade

Enligt Erik Nord fick polisen indikationer om fenomenet förra veckan och det hela tros bottna i en pågående gängkonflikt som har inkluderat ett flertal allvarliga brott och mordförsök.

Vägspärrar, menar han, är sannolikt ett sätt att förhindra attacker.

– För att skydda sitt territorium eller område har man upprättat kontrollplatser. Man har varit maskerade har vi fått uppgifter om, och det finns även uppgifter om att det har förekommit vapen, säger han.

Att fenomenet uppstår, uppger Erik Nord, är ett resultat av de parallella samhällsstruktuer som har vuxit i fram i flera särskilt utsatta områden i Sverige. Tidigare har det varit vanligt att gängen använder sig av spanare och vakter för att varna för polisiär närvaro.

– Men att det går så långt att man upprättar vad som upplevs som vägspärrar är något nytt och en uppgradering av problemet, säger Erik Nord.

– Det här är ingen överraskning för oss. Men det är oerhört provocerande och skapar stor otrygghet för dem som bor i områdena.

Hör mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

gängkriminalitet

Mer i ämnet